Overheid faalt bij registratie gevaarlijke bedrijven

© RTV Utrecht
UTRECHT - De overheid loopt ernstig achter met de publicatie van inspectierapporten van risicovolle bedrijven in de regio Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht.
Gevaarlijke bedrijven met grote risico's op ongevallen worden BRZO-bedrijven genoemd. Dit zijn bedrijven met bijvoorbeeld zware chemische industrie. De overheid doet bij deze bedrijven ieder jaar een inspectie. Het is ook wettelijk verplicht volgens de zogenaamde wet BRZO 2015 om een samenvatting van het inspectierapport openbaar te maken. Op die manier worden burgers en journalisten op de hoogte gebracht van de veiligheidssituatie. Daar gaat het mis.
In de regio Utrecht misten bij de bedrijven Enviem Oil Nederland en Van Appeldoorn Chemical Logistics de inspectiesamenvattingen uit 2016 en 2017. In de regio's Noord-Holland en Flevoland missen nog eens 19 rapporten van hoge risicobedrijven. Bij bedrijven met minder groter risico's ontbreken ook nog vele rapporten.

OVERBODIGE LUXE

De inspectie en controle van de risicovolle bedrijven is geen overbodige luxe. De Utrechtse chemiefabriek BASF in De Meern kwam in 2016 nog negatief in het nieuws door een grote hoeveelheid vrijgekomen zware metalen. Een jaar geleden raakte een medewerker bij het bedrijf S.C. Johnson in Mijdrecht ernstig gewond.
De vier ontbrekende rapporten uit de regio Utrecht zijn ondertussen op de website van BRZO+ geplaatst en zijn in het bezit van RTV Utrecht. Voor de missende rapporten in Noord-Holland en Flevoland is nog niet bekend wanneer ze op de website geplaatst worden.

ONVOLDOENDE PRIORITEIT

Het verantwoordelijke bureau BRZO+blijft bij de eerder gegeven reactie: "Als verklaring kunnen wij u vertellen dat er de afgelopen periode onvoldoende prioriteit gegeven is aan het publiceren van de samenvattingen. De betreffende omgevingsdienst is nu bezig met een inhaalslag. Het streven is dat dit najaar alle te publiceren samenvattingen te vinden zijn op de site van BRZO+."
"Belangrijk vinden we het wel om te onderstrepen dat de publicatie van de samenvatting slechts een administratieve handeling is en daarmee het sluitstuk van een totaal inspectietraject. Het inspectietraject is verder geheel volgens wet- en regelgeving doorlopen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.