Opticiens oogappeltje van criminelen

© Michiel van Beers
UTRECHT - Steeds meer brillenwinkels gaan gebukt onder ramkraken, overvallen en diefstallen. Dat meldt de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO).
De buit die inbrekers meenemen zijn volgens de koepelorganisatie in Houten makkelijk te verhandelen op de zwarte markt. Om de winkels binnen te komen gaan dieven steeds roekelozer te werk. "Het gaat niet alleen om inbraken, maar ook om ramkraken en overvallen", aldus voorzittter Bas de Nes, die vindt dat opticiens een voorbeeld moeten nemen aan juweliers. "Ook zij hebben zich moeten beschermen tegen ramkraken. Bijvoorbeeld door plantenbakken voor de winkel te plaatsen." 
Opticiens moeten winkels beschermen tegen ramkraken
Brancheorganisatie

VOORBEELDEN

Vandaag staan twee verdachten voor de rechter voor een diefstal bij een brillenzaak in Leidsche Rijn. De mannen zouden begin mei hebben toegeslagen bij Eye Wish Opticiens in Terwijde. Maar er zijn veel meer voorbeelden in onze regio. Een opticien in het Utrechtse Lunetten was in november en april doelwit van ramkrakers en in mei was er een poging bij een brillenzaak in de Nachtegaalstraat. De dieven wisten in het laatste geval niets buit te maken. Wel was er veel schade.

DURE MERKEN

Juni vorig jaar mislukte een roof bij een brillenzaak in de Utrechtse Biltstraat. In het najaar van 2016 was er een grote diefstal bij een pas geopende opticien op de Utrechtse Steenweg. Eigenaar Florijn Steenhuisen zat met een schadepost van tienduizenden euro's. "Het is apart dat de dieven ook brillen zonder glazen hebben meegenomen, zei hij destijds. Maar de brancheorganisatie ziet dat vaker. "Niet alleen de bekende zonnebrillenmerken, maar ook correctiemonturen met een bepaalde merkwaarde zijn in trek."
Ook in Baarn, Amersfoort, Nieuwegein en Eemnes waren criminelen de afgelopen jaren uit op dure (zonne)brillen.
Overvallers zien opticiens wel zitten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.