"Kleine hokken in dierenwinkels verleden tijd"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Dieren kijken in een kleine glazen bakjes in de dierenwinkel. Het is iets wat veel kleine kinderen graag doen, maar Stichting KonijnenBelangen wil dat daar zo snel mogelijk een einde aan komt.
Volgens de belangenvereniging is het zielig omdat bijvoorbeeld de konijnen en cavia's wegkwijnen. Ook geeft het een vertekend beeld omdat de dieren in het echt veel meer ruimte en zorg nodig hebben.
Gevolg daarvan is dat veel beestjes uiteindelijk teruggebracht worden omdat het in de werkelijkheid vies tegenvalt. Omdat in de toekomst te voorkomen deelt KonijnBelangen certificaten uit aan dierenwinkels die alles goed voor elkaar hebben. Zowel de zorg en verkoop in de winkel als de manier waarop de dieren voor de verkoop aangeleverd worden.
Jumper in Utrecht heeft een certificaat gekregen

ZELF IN ACTIE

Jumper Utrecht is zo'n winkel die alles voor elkaar heeft en zij zijn hartstikke blij dat ze een certificaat hebben gekregen. Medewerkers hebben namelijk zelf actie ondernomen om het dierenwelzijn te verbeteren.
"Wij merkten vaak in de winkel dat veel dieren die we binnen kregen vaak onder het goede gewicht zaten of vaak ziektes hadden, zoals cavia's met schurft. En daar waren wij wel klaar mee. En toen zijn we zelf op zoek gegaan naar goede opvangsadressen waar we dieren zelf konden halen", aldus medewerker Cindy.
Jumper Utrecht let extra op het dierenwelzijn
Volgens collega Medina heeft het aanspreken van een handelaar geen zin, omdat hij of zij dan naar een ander adresje gaan. "Aanspreken heeft geen zin omdat ze de dieren dan weer meenemen. Vaak krijg je dan weer een andere handelaar die ook weer dieren aan gaat bieden met dezelfde problemen. Mede doordat zijn we toch eens gaan kijken naar een andere oplossing."
In de Utrechtse dierenwinkel wordt nu ook nog beter opgelet als iemand een konijn of cavia wil kopen. Medewerker Medina: "Wij vragen in wat voor een ruimte de dieren terechtkomen, binnen of buiten en of ze weten waar ze rekening mee moeten houden qua voeding."
Maar er wordt zelf ook het goede voorbeeld gegeven. Zo zijn de kleine glazen bakjes verleden tijd en zijn er nieuwe grotere verblijven. Ook worden dieren gezellig bij elkaar gezet.

ZELF INKOOP DOEN

Bij Jumper Utrecht komen de beestjes bij de opvang uit Soest vandaan. En zijn heel blij met de gang van zaken. Barbara van het Hoen: "Voor konijnen is het heel fijn om met zijn tweeën te zijn. Ze vinden elkaar ontzettend lief en aardig."
Voor de zomer hebben ze er enorm veel binnen gekregen. Dus het is ook een opluchting dat de konijnen via Jumper Utrecht weer een nieuw baasje kunnen krijgen.
"Het is een verdachte piek tegen de zomervakantie en dan kan iedereen heel hard roepen dat ze last hebben van een allergie. Maar er zit natuurlijk ook een kantje aan van mensen die zeggen dat het ze niet meer uitkomt. Dat het allemaal te lastig", aldus Van het Hoen.
Huisdieren worden vaak voor de zomer nog even gedumpt bij de opvang

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.