Schietende agent Ondiep gaat vrijuit

UTRECHT - De agent die vorig jaar Rinie Mulder in Ondiep dood schoot, wordt niet vervolgd. Volgens het openbaar ministerie in Utrecht handelde hij uit noodweer.
De motoragent werd op 11 maart 2007 door Mulder bedreigd met een mes, na een vechtpartij tussen jongeren en buurtbewoners. Hij trok daarop zijn dienstpistool en schoot zijn belager neer. Mulder overleed aan zijn verwondingen.
Het schietincident had grote gevolgen. Dezelfde avond braken hevige onlusten uit en in de dagen erna bleef het onrustig in Ondiep. Toenmalig burgemeester Brouwer sloot de wijk af met hekken om zogeheten 'reltoeristen' te weren. De politie houdt op dit moment een peloton ME achter de hand, om te voorkomen dat mensen van buiten de wijk weer onrust komen veroorzaken.
De agent die het fatale schot loste werd in het onderzoek aanvankelijk aangemerkt als verdachte. Justitie heeft diverse getuigen gehoord, forensisch onderzoek laten doen en een reconstructie van het schietincident georganiseerd.
Uit het onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat de enigen die getuigen zijn geweest van het schietincident de twee agenten zijn geweest die naar de vechtpartij waren gekomen. De andere getuigen waren wel dichtbij maar hebben zelf niets gezien. Uit het forensisch onderzoek blijkt dat er een keer is geschoten, dat Mulder door dit schot is overleden, dat de schootsafstand een halve tot anderhalve meter was en dat de Mulder het mes waarmee de agent is bedreigd in zijn handen heeft gehad.
Volgens het openbaar ministerie was de aanval op de motoragent onverwacht en snel. De agent had op dat moment geen kans om weg te komen want het gewicht van de motor leunde op zijn been. Het OM zegt dat hij genoodzaakt was zijn leven te verdedigen en geen andere mogelijkheid had dan zijn dienstwapen te gebruiken.

Buurtbewoners reageren op beslissing OM

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.