Utrechts Landschap: "Horrorzomer voor onze landgoederen"

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
PROVINCIE UTRECHT - Boeren en fruittelers in onze regio zijn ongetwijfeld blij met de regen die de afgelopen dagen is gevallen. Tegelijkertijd beseffen ze dat het vooralsnog een druppel op de gloeiende plaat is. De schade van de extreme droogte is nog lang niet hersteld. Ook bij het Utrechts Landschap is de stress nog niet voorbij. Zo liggen landgoederen rondom kastelen en landhuizen er beroerd bij.
Boswachter Joris Hellevoort van het Utrechts Landschap loopt hoofdschuddend over landgoed De Breul in Zeist. De gele kleur van het gras doet pijn aan zijn ogen: "Gras is groen volgens mij, maar hier dus niet. Dit lijkt de Sahara wel! En je hoort het ook al: er ligt overal blad. Dat is iets voor in de herfst!"

ZORGEN

Volgens Hellevoort is de droogte een serieus probleem. Hij spreekt zelfs van code oranje: "En misschien is het zelfs al wel code rood. Er staan hier beuken op het landgoed die hier niet tegen kunnen. Sommige hebben al tachtig procent van hun blad verloren omdat ze het moeilijk hebben. Ik verwacht dat een aantal beuken dood gaat."
Dit is voor een boswachter gewoon echt horror!
Joris Hellevoort - Boswachter Utrechts Landschap

HORRORZOMER

Tijdens onze wandeling over landgoed De Breul stopt Hellevoort regelmatig. Overal ziet hij dingen die niet kloppen: "Dit zijn rodondendrons van honderd jaar oud, of meer. Die zijn normaal helemaal groen, prachtig mooi! Maar nu zijn ze bruin en bijna allemaal weg. Dit is voor een boswachter gewoon echt horror."
Hellevoort neemt de huidige situatie heel serieus: "Als dit het enige jaar is waarin dit gebeurt, dan herinneren we het als de horrorzomer van 2018. Het zij zo. Maar als dit ieder jaar zo gaat, dan houd ik mijn hart vast. 

MAATREGELEN

Het Utrechts Landschap laat de landgoederen niet aan hun lot over. Boswachters zijn volgens Hellevoort met man en macht aan het sproeien. "Met name m'n jonge aanplant kan het zelf nog niet redden. Daarom ben ik met vrijwilligers, maar ook met aannemers, continu aan het water geven. Zo proberen we te redden wat er te redden valt.

CULTUURHISTORIE

Hellevoort maakt zich momenteel drukker over de landgoederen dan om bijvoorbeeld de bossen: "In een bos kun je nog zeggen: de ene boom sterft en de ander neemt zijn plek in. Dat is hier niet zo. Een landgoed is meer aangelegd en is cultuurhistorie. Als hier te veel monumentale bomen in één keer verdwijnen, dan raak je eigenlijk het hele park kwijt. En dat is niet wat we willen."
De verwachting is dat landgoederen jaren nodig hebben om helemaal te herstellen van deze 'horrorzomer'. Al zou het volgens Hellevoort al aardig helpen als het nu non-stop zou gaan regenen: "We komen 300 milliliter te kort. Dat is een half jaar aan regen! Dus wat mij betreft is het heel simpel: houd maar op met die zomer en de zomervakantie. Regen willen we, drie maanden!"
Boswachter Joris Hellevoort maakt zich zorgen over de landgoederen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.