"Utrechtse jihadist hield zich niet aan voorwaarden straf"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse jihadist Behzad R. moet als het aan het OM ligt een deel van zijn voorwaardelijke celstraf daadwerkelijk uitzitten. Hij heeft zich niet aan de voorwaarden van het vonnis gehouden.
R. kreeg een gevangenisstraf van 300 dagen omdat hij zich bij IS wilde aansluiten. Daarvan hoefde hij maar 58 dagen de cel in, maar dan moest hij zich wel laten behandelen aan een stoornis en in gesprek met een islamdeskundige.
Het OM wil daarom dat hij alsnog 90 dagen van zijn resterende straf uitzit, zo bleek vandaag tijdens de rechtszaak. Bovendien zou de proeftijd met een jaar moeten worden verlengd. Daarmee zou R. meteen langer in de gaten worden gehouden.

GESPREKKEN

Volgens de reclassering komt R. op afspraken, maar is er geen inhoudelijke ontwikkeling. Alleen het doel om hem aan werk te helpen is gehaald. Gesprekken met R. leverden niks op, aldus medewerkers van de reclassering. Het ging alleen over voetbal en werk. "Het lukte niet om bij zijn gedachten te komen."
Volgens advocaat Sijmons is het niet in het belang van zijn cliënt als hij weer tussen de gevangenen komt te zitten. Hij zou zijn opgebloeid. Dat hij niet praat komt door zijn persoonlijkheid, faalangstig en sober.
R. zelf zat net als bij een eerdere rechtszaak in Feyenoord-kleding in de zaal. "Alles is beter bij IS", zei hij eerder. Nu denkt hij daar anders over, vertelt hij de rechter desgevraagd. Hij zou in een depressie hebben gezeten, nu houdt hij zich niet meer met IS bezig.
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.