Utrecht krijgt nog vier minibossen

Het mini bos bij de Utrechtse Cremerstraat.
Het mini bos bij de Utrechtse Cremerstraat. © RTV Utrecht
UTRECHT - De minibossen in de Utrechtse Cremerstraat en Terwijde krijgen navolging. Het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) heeft daarover afspraken gemaakt met 12 gemeenten waaronder Utrecht.
De gemeente krijgt er nog vier nieuwe tiny forests bij. De exacte locaties moeten nog worden bepaald in overleg met de gemeente. De primeur van de minibossen was in Utrecht en sindsdien reageren mensen heel positief, stelt projectleider Daan Bleichrodt. Een student op de Uithof wilde al dat daar een bos zou komen
Tiny forests zijn dichtbegroeide bossen ter grootte van een tennisbaan. Ze dragen onder meer bij aan meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.
In de bossen worden meer dan veertig inheemse bomen en struiken geplant. Zo worden er wilgen, berken en eiken geplant, maar ook hazelaars en lijsterbessen.

TINY FOREST

De elf andere gemeenten die dit najaar hun eerste minibos aanplanten zijn Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel en Uithoorn.
Ook tientallen andere gemeenten zijn geïntresseerd in het aanleggen van een minibos. Dit tot grote vreugde van IVN.
"Maar liefst 55 gemeenten willen partner van Tiny Forest worden. Dat is ongeveer vijftien procent van alle gemeenten in Nederland. Fantastisch dat er zoveel enthousiasme is om buurten groener te maken. Dit laat zien dat een grote beweging aan het ontstaan is", aldus projectleider Daan Bleichrodt.
Het bos in de Utrechtse Cremerstraat is ruim een jaar geleden al aangelegd, op initiatief van de buurt. Het was het eerste minibos van de provincie. Dit jaar is er een tegenover station Terwijde gekomen. Het is nog onduidelijk waar het volgende minibos komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.