Unitas schorst student om racistische mail

© Google Streetview
UTRECHT - De Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. heeft een lid geschorst dat een interne mail heeft rondgestuurd met 'kwetsende, racistische en seksistische opmerkingen'. De tekst kwam via PubLeaks, een platform waarop informatie anoniem gedeeld kan worden met de pers, in handen van de Volkskrant.
De mail was een uitnodiging voor een borrel waarin leden worden aangemoedigd net zoveel te drinken als het aantal 'slachtoffers bij de aardbeving in Lombok'. De Thaise voetballers die in juli vastzaten in een grot noemt de schrijver 'gele tienerrukkers'.
Ook wordt in de mail een - niet bestaand - artikel in De Telegraaf aangehaald met de kop: 'Twee getinte mannen springen van Erasmusbrug om te kijken wie er wint'. Daarover schrijft de student dat de enige winnaar 'natuurlijk De Maatschappij was'.

INTERN ONDERZOEK

Unitas is een intern onderzoek gestart om 'op zeer korte termijn inzichtelijk te maken hoe deze mail zo verstuurd kon worden en welke maatregelen nodig zijn', laat Unitas-rector Okke Klaassen weten. 
"Deze uitnodiging was gericht aan een beperkt aantal leden en was niet opgesteld in opdracht van het bestuur van de vereniging of een ander officieel orgaan van de vereniging. Het betreft een individuele actie met een eigen inhoudelijke redactie", laat Klaassen weten in een schriftelijke reactie.
"Het bestuur van Unitas S.R. kan niet duidelijk genoeg zijn dat dit soort uitlatingen, hardop geuit of geschreven in uitnodiging aan een groep leden, niet getolereerd worden en volstrekt niet passen in de open tradities en de gebruikelijke omgangsvormen van de vereniging. Uitdrukkelijk neemt het bestuur afstand van deze als kennelijk grappig bedoelde opmerkingen en heeft onmiddellijk maatregelen genomen tegen het betreffende lid, conform het verenigingsreglement." Klaassen laat weten dat het lid direct na de mail is geschorst.
De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht noemen de mail een "verwerpelijke tekst" en zullen bekijken of de genomen maatregelen afdoende zijn.

INCIDENTEN

Studentenverenigingen liggen al langer onder een vergrootglas, onder meer na incidenten bij het Groningse Vindicat. Eerder dit jaar zette de Universiteit Utrecht de financiering van de studievereniging Aardwetenschappen stop vanwege een liedboek met seksistische teksten over 'veldwerksletten'.
Vorig jaar werd de subsidie van vrouwencorps UVSV opgeschort nadat de ontgroening in opspraak was geraakt door een tv-uitzending van Rambam. Later bleek het te gaan om twee lichte overtredingen en herstelden de universiteit en hogeschool de banden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.