Weinig wijngaarden in Utrecht: dure grond en veen

© Pixabay
ZEIST - De provincie Utrecht blijft achter op het gebied van wijndruiventeelt. Dat blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers die vandaag gepubliceerd zijn. "De grond is heel duur en het duurt vier jaar voordat je er een wijntje van kan drinken. Dus de investering is niet lonend in deze provincie", zegt een van de weinige wijntelers uit Utrecht.
Geen regen, geen schimmel en een prachtige vruchtzetting. Ik heb bijna 1800 trossen hangen!
Wijnteler Jaap Goudkamp
Jaap Goudkamp heeft een wijngaard in Houten. Hij zegt dat er een hele logische verklaring is voor de afwezigheid van wijngaarden. "Het westen van de provincie is sowieso al niet geschikt. Het is een veengrond en dat vindt de druif niet zo fijn. Voor de rest wordt het wat krapper hier."
Utrecht is geen echte wijnprovincie

CONCURRENTIE

In 2017 telde Nederland 92 bedrijven met wijndruiventeelt, vier meer dan een jaar eerder. Gelderland heeft met 24 bedrijven van alle provincies de meeste wijndruiventelers. Daarna volgen Limburg met 22 en Noord-Brabant met 17 telers. In deze drie provincies samen is 70 procent van alle Nederlandse wijnboeren gehuisvest. 

UTRECHT

Goudkamp heeft in Houten een wijngaard van 360 vierkante meter. Hij is blij dat het een goede zomer was. Het warme weer is goed voor de druiven en dus voor de wijn. Op dit moment hangen er bijna 1800 trossen.
"Ja, het is echt geweldig met het prachtige weer. De druiven bloeiden heel vroeg en we hebben geen vorst gehad. Vorig jaar was nog mijn hele wijngaard bevroren en toen was het in één klap over met min negentien. Maar daar hebben we dit jaar gelukkig geen last van gehad", aldus Goudkamp.
Hij is echt een hobbyist en verkoopt de wijn dus niet. De lekkernij wordt niet voor niks gemaakt, want de flessen geeft Goudkamp weg aan vrienden, familie en kennissen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.