Duitser brengt 'gestolen' fietsen terug naar Utrecht

Blije Duitsers vieren na vier dagen fietsen hun aankomst in Utrecht.
Blije Duitsers vieren na vier dagen fietsen hun aankomst in Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - 23 Duitsers hebben de afgelopen dagen een fietstocht gehouden van hun thuisland naar Utrecht. Het was een idee van Jochen Baier, die een ludieke teruggeefactie organiseerde in het kader van de vele fietsen die door Duitse bezetters zijn gestolen in de Tweede Wereldoorlog.
Baier was lang geleden op bezoek bij Utrechtse vrienden toen hij merkte dat er veel grappen over gestolen fietsen werden gemaakt. Hij besloot zich in het onderwerp te verdiepen en schreef er zelfs een boek over.
Om de vriendschapsband tussen Nederland en Duitsland te benadrukken bedacht Baier ook het plan om enkele fietsen naar Utrecht te brengen. Met 22 landgenoten stapte hij vier dagen geleden op de fiets, vandaag arriveerde hij.
"Twee fietsen hebben we weggegeven aan random mensen", zegt Baier tegen RTV Utrecht. De andere exemplaren worden aan vluchtelingen gegeven.
Baier kreeg naar eigen zeggen veel enthousiaste reacties op zijn ludieke actie. "Vooral veel mails. Bijvoorbeeld van iemand die vertelde hoe de fiets van zijn oma ooit is gestolen in de oorlog. Of dat Angela Merkel dit plan eerder had moeten uitvoeren."
De fietsen kwamen vandaag aan in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.