Rabobank vaart wel bij gunstige economie

© ANP
UTRECHT - Rabobank blijft profiteren van de aanhoudend gunstige economie in Nederland. Daardoor bleven de kredietverliezen in de eerste helft van jaar laag en ging de winst van de Utrechtse bank omhoog. De nettowinst bedroeg bijna 1,7 miljard euro, wat 12 procent meer is dan in het eerste halfjaar van 2017.
Door de lage rente in Europa liep de rentewinst wel licht terug. Mede doordat klanten extra bleven aflossen op hun hypotheken daalde ook de totale hypothekenportefeuille van Rabobank iets, tot een kleine 192 miljard euro. Het aandeel van Rabobank op de markt voor nieuwe hypotheken zakte daarnaast van 22 naar 20 procent.

DROOGTE

Rabobank is traditioneel een grote financier van boeren in Nederland. Het concern houdt dan ook de recente droogte en de gevolgen daarvan voor met name de akkerbouw, melkveehouderij en tuinbouw scherp in de gaten. ,,Het is te vroeg om vast te stellen wat de schade is voor individuele ondernemers'', zegt topman Wiebe Draijer. ,,Bedrijven die in de kern gezond zijn, kunnen erop rekenen dat Rabobank bijspringt als er financiële problemen overbrugd moeten worden.''
Draijer vindt dat de bank ,,goed onderweg'' is met zijn meerjarige strategie. ,,We verwachten dat de economische groei in de rest van 2018 en ook in 2019 zal aanhouden en dat de renteomgeving voorlopig onveranderd zal blijven.'' De topman zegt dat de digitalisering in de financiële sector en verdere kostenbeheersing nog steeds de volle aandacht nodig hebben bij Rabobank. Dit vraagt volgens hem ook om extra investeringen. Eerder schrapte de bank vanwege die digitalisering al duizenden banen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.