Voorwaardelijke celstraf geëist voor ramkraak in Woerden

© Woerden TV
WOERDEN - Tegen een verdachte van een ramkraak in Woerden in 2016 is de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden geëist. Bij de eis hield de officier van justitie rekening met de jonge leeftijd (19) van de verdachte en het feit dat hij voor het eerst de fout in ging.
In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 oktober 2016 vond er een ramkraak plaats bij kledingwinkel Falcon Fashion aan de Voorstraat in Woerden. Dat was al voor de vijftiende keer. De politie was snel ter plaatse en kreeg de vluchtauto met daarin twee verdachten in het zicht. Ze reden de verdachten klem, maar die gingen er vervolgens te voet vandoor. De politie kon een van hen aanhouden, hij moest zich vandaag voor de rechter verantwoorden.
De tweede verdachte werd later gearresteerd. Hij kon om gezondheidsredenen niet op de zitting zijn. Zijn zaak wordt op 11 september behandeld.

30.000 EURO SCHADE

De vluchtauto bleek gestolen te zijn in Amsterdam en was total loss na de ramkraak. De eigenaar vorderde een bedrag van bijna 3.500 euro. De mannen maakten bij de ramkraak dure jassen buit, die later weer zijn teruggevonden. Het schadebedrag aan de winkel was ruim 30.000 euro, de verzekering heeft dit vergoed.

GOKSCHULDEN

Op de zitting bekende de inmiddels 21-jarige verdachte betrokken te zijn bij de ramkraak. Hij had geld nodig vanwege gokschulden. Hij is niet verantwoordelijk voor de diefstal van de auto, maar wist wel dat deze gestolen was. De middag voor de ramkraak is hij samen met zijn medeverdachte de situatie gaan verkennen. Hij was het die de auto bestuurde en de winkel binnenreed. Wie de medeverdachte is, wilde hij niet zeggen.
De officier van justitie vond de ramkraak bewezen, net als de diefstal van de auto en kentekenplaten. Ze probeerde de jonge verdachte te doordringen van de ernst van feit en noemde de enorme ravage, de grote schade, de schrik van omwonenden. "Als ik je dan hoor zeggen dat het allemaal zo erg voor jezelf is, dan zeg ik: klaar. Het gaat om anderen en niet om jou."

BLANCO STRAFBLAD

Tegenover de ramkraak staat een blanco strafblad en een jonge verdachte die zijn schulden heeft afgelost, zijn school heeft afgemaakt en aan een hbo-opleiding wil beginnen. "Normaal krijg je hier een lange celstraf voor", zei de officier, "maar de gevangenis is de plek om verkeerde vrienden te maken."
Alles overwegende vroeg ze de rechter een maximale werkstraf van 240 uur op te leggen en twaalf maanden voorwaardelijke celstraf, als stevige stok achter de deur. Ook moet de eigenaar van de gestolen auto schadeloos worden gesteld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.