Bewoners woonzorgcentrum Breukelen vanmiddag weer naar huis

© ANP
BREUKELEN - De 120 geëvacueerde bewoners van seniorencomplex 't Heycop in Breukelen kunnen vanmiddag weer naar huis. Ruim twee weken geleden werden zij elders ondergebracht na een brand in een van de woningen van het complex.
De uitslaande brand brak maandagavond 30 juli uit in het appartementencomplex. Elf bewoners moesten voor behandeling naar een ziekenhuis, voornamelijk vanwege ademhalingsklachten. Een van hen ligt nog altijd in het ziekenhuis.
Het was een flinke opgave om het gebouw weer woonklaar te maken voor de bewoners. "De roet en rook zat door het hele gebouw", zegt directeur van het wooncomplex, Bert van Rossum. "Tot in alle hoeken en gaten heeft het gezeten."
Of de bewoners zich nog zorgen maken over de brandveiligheid in het gebouw moet volgens van Rossum blijken als ze weer thuis zijn: "Wij hebben er alles aan gedaan om die zorgen weg te nemen. Ook gaan we later nog kijken wat er nog meer gedaan kan worden aan de brandveiligheid. Laat iedereen eerst maar even lekker thuiskomen."
De oorzaak van de brand was een storing in het motortje van de zonwering. Alle weringen die nu nog hangen worden bestudeerd door een gespecialiseerd bedrijf in Breukelen: "Wij hebben daar een rapportage over gekregen en elke individuele bewoner krijgt eind volgende week een brief over hoe het zit met de zonweringen."
De terugkeer van de bewoners gebeurt in fases. Eerst keren veertig bewoners terug die afgelopen tijd waren gehuisvest in een hotel op het terrein van Nyenrode. Dan volgen de anderen, van wie de meesten door familie zijn opgevangen. Alleen de bewoners van het appartement waar de brand was uitgebroken, kunnen daar niet terugkeren. Zij krijgen een andere woning aangeboden.
Bewoners krijgen bij thuiskomst een presentje van de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.