Baarn bouwt winkels om tot woningen vanwege leegstand

© Caspar Huurdeman
BAARN - De winkelleegstand in het centrum van Baarn wordt sinds kort concreet aangepakt. De eerste leegstaande winkelpanden worden namelijk omgebouwd tot volledige woningen. Het stadsbestuur heeft hiervoor het bestemmingsplan voor een deel van de Laanstraat en de Brinkstraat laten veranderen.
Ondernemer Edwin Vos is de eerste die een aantal panden heeft laten ombouwen tot woningen. "Het idee is eigenlijk vrij simpel: er zijn genoeg winkelmeters aanwezig, want steeds meer ondernemers stoppen met hun winkel of kunnen het niet meer bolwerken. Maar er is ook een tekort aan woningen. Toen dacht ik: als we die winkelmeters uit de winkelstraat halen en er woningen van maken, is iedereen er blij mee", vertelt hij.
Als we die winkelmeters uit de winkelstraat halen en er woningen van maken, is iedereen er blij mee
Edwin Vos - ondernemer
In het voormalige pand van fietsenwinkel Van Kooy, die naar de overkant van de Laanstraat verhuisde, worden momenteel vijf woningen gebouwd. "Het pand bestond al, maar door wat aanpassingen konden we het mooi maken tot opzichzelfstaande woningen", aldus Vos.
Het pand aan de Laanstraat.
Het pand aan de Laanstraat. © Caspar Huurdeman

GEMEENTE WELWILLEND

Groot voordeel is dat de gemeente Baarn goed meewerkt, vindt Vos. "Natuurlijk zijn de regels voor nieuwbouw redelijk streng, waardoor de kosten een stuk hoger zijn om er een woonbestemming van te maken, maar het was nét haalbaar, dus we hebben het maar gedaan."
Wel merkt hij dat omliggende winkeliers wat huiverig zijn. "Zo'n winkelstraat wordt dan toch minder aantrekkelijk om je te vestigen. Ik ben zelf ook ondernemer, dus ik volg het op de voet, maar bij elkaar opgeteld, denk ik dat leegstand al helemaal geen succes is. Door de aanwezigheid van woningen is er toch beweging in zo'n straat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.