"University College Utrecht was 20 jaar geleden sprong in het diepe"

University College Utrecht
University College Utrecht © Oscar van Keulen, Wikipedia (CC BY 3.0)
UTRECHT - Het prestigieuze University College Utrecht bestaat twintig jaar en dat betekent dat er vandaag voor de twintigste keer een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten naar de campus komt. Op de brede, intensieve en volledig Engelstalige opleiding kiezen studenten zelf de vakgebieden waarin ze zich willen specialiseren tijdens hun studie.
Zoë de Jonge is voorzitter van de studentenvereniging en organiseert de introductieweek. Zij herinnert zich nog als de dag van gisteren waarom ze voor het Utrechtse University College koos: "Ik wist niet zo goed wat ik wilde, maar ik vond wel veel verschillende dingen leuk. Dat hielp wel omdat je meerdere dingen tegelijk kunt studeren. Maar ook het leven op de campus in een community sprak me aan."

VAKGEBIEDEN ONTDEKKEN

James Kennedy is decaan van de opleiding. Volgens hem is de kracht van de opleiding dat de studenten meerdere vakgebieden kunnen ontdekken. "Dat is heel belangrijk in een tijd waarin mensen denken dat ze doelgericht moeten zijn in het kiezen van een pad en 'daar mag ik niet van afwijken, want dan verspil ik tijd en geld'", zegt Kennedy.
University College heeft inmiddels een goede reputatie. Toch was de oprichting van de opleiding twee decennia geleden een sprong in het diepe, vertelt Kennedy. "Twintig jaar geleden was dit een gewaagd experiment. Je durfde het nauwelijks aan omdat men het niet vond passen in het bestel."

STRESS

Een intensieve opleiding met veel gemotiveerde studenten kan ook stress veroorzaken, zegt student Jari van Tilborg van de medezeggenschapsraad. Een groot aantal studenten leeft namelijk intensief met elkaar samen op een relatief kleine campus. "Als je ziet dat je vrienden acht uur per dag studeren en je studeert zelf maar twee uur per dag en je doet het niet zo goed ten opzichte van anderen, kan dat het gevoel opwekken dat je iets verkeerd doet."

BRIEF

Daarom wordt het studentenwelzijn meegenomen in de organisatie van de introductieweek. Een onderdeel daarvan is dat al afgestudeerde studenten nieuwelingen een brief schrijven met hun ervaringen. Dat brengt een gesprek op gang. "Die brief gaat over je verwachtingen en wat je eng vindt. Dat is wel goed aan zo'n brief", besluit Zoë.
Begin september wordt feestelijk stilgestaan bij het twintigjarig bestaan van University College Utrecht.
Lustrum University College Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.