Warmste zomer in ruim 300 jaar

© ANP
DE BILT - Sinds het begin van de historische metingen in 1706 is de gemiddelde temperatuur in de zomer niet zo hoog geweest als dit jaar. Dat meldt Weeronline. Volgens de huidige verwachting komt de gemiddelde zomertemperatuur in De Bilt uit op 19,1 graden.
Daarmee wordt het vorige record van 18,7 graden uit 1826 ruimschoots gebroken. De warmste zomer sinds 1901 was 2003 met 18,6 graden. In een normale zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur op het hoofdstation 17,0 graden.
De huidige meteorologische zomer, die van 1 juni tot en met 31 augustus duurt, kan het warmterecord haast niet meer ontlopen. Volgens de huidige berekeningen van het Weeronline-weermodel wordt het in De Bilt in ieder geval tot en met donderdag 23 augustus dagelijks maximaal 22-25 graden. Daarna volgt mogelijk een periode met maxima rond 20 graden of iets hoger. 's Nachts daalt het kwik veelal naar 11-17 graden.

OPMERKELIJK

De huidige zomer kent een aantal bijzondere wapenfeiten. Zo beleefde De Bilt twee officiële hittegolven, was de hoogste temperatuur 35,7 graden en waren er twee keer zoveel tropische dagen als normaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.