NK Dorsen in Woudenberg dient vooral hoger doel

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
WOUDENBERG - In Woudenberg is vandaag het Nederlands Kampioenschap dorsen gehouden. Met een zogenoemde 'dorsstok' wordt op de rijpe are geslagen om de graankorrel eruit te krijgen. Het is een oud ambacht dat vooral in het oosten van ons land nog veel gedemonstreerd wordt.
Het NK dat jaarlijks gehouden wordt is een serieuze aangelegenheid, maar is vooral bedoeld om de historie levend te houden. "Tegenwoordig gebruiken akkerbouwers moderne machines om te dorsen", legt organisator en Lid van de de Woudenbergse Vlegelmutsen Wil Brethouwer uit. "Het dorsen is niet meer van deze tijd, maar het is wel belangrijk te laten zien hoe dat vroeger ging. Zeker aan kinderen."

TEAMS

Aan het NK doen tien teams mee. Een jury let op allerlei onderdelen. Onder andere het ritme van de slagen, het selecteren van de graankorrels en het opruimen van de dorsvloer. Maar ook hoe de dorsstok gebruikt wordt. Het moet op een speciale manier omhoog gezwaaid worden en dat is nog best moeilijk. Het zijn vooral oudere 'vlegels' die aan het NK meedoen, maar er zijn ook een paar jeugdteams. Een team krijgt ondanks een overschrijding van de tijd toch hoge cijfers van de jury. "Het is heel belangrijk dat je de jeugd motiveert", legt een jurylid uit aan het publiek. "Dit is wel de toekomst dus geef ze een hard applaus!"

UITSLAG

Een team uit Raalte mag zich sinds vandaag Nederlands kampioen worden. De Vlegelgrietjes uit Woudenberg werden gedeeld tweede en plaatsgenoten de Vlegelmutsen eindigden op een zesde plaats.
De historische Nederlandse kampioenschappen dorsen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.