Aandacht voor oorlogskunst in Huis Doorn

DOORN - In Museum Huis Doorn opent volgend weekend een bijzondere tentoonstelling. Te zien is dan hoe kunstenaars in Duitsland en Nederland verzet en verdriet in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog in beeld hebben gebracht. In het kasteeltje waar de laatste Duitse keizer in 1919 in ballingschap ging zijn zestig werken te zien, waarvan 25 uit Duitsland.
Huis Doorn herinnert aan de Eerste Wereldoorlog en die is onlosmakelijk verbonden met de Tweede, zegt conservator Cornelis van der Bas. ''Bovendien worden verzet en verdriet in beide oorlogen op dezelfde manier beleefd en in beeld gebracht." Huis Doorn ziet door de combinatie ook een goede kans om meer aandacht te vragen voor de in ons land veel minder bekende wereldbrand van 1914-1918.
Van de Duitse kunstenaars die worden belicht, krijgt Kõthe Kollwitz (1867-1945) extra aandacht. In het werk van Kollwitz, in Duitsland een begrip, komen verzet en verdriet samen. Ze verloor in 1914 haar zoon Peter door oorlogsgeweld, wat haar tien jaar later aanzette tot het maken van het affiche met de tekst Nie wieder Krieg (Nooit meer oorlog) voor een socialistische jeugddag.
Prinses Beatrix opent vrijdagmiddag de tentoonstelling. Verzet en Verdriet in Beeld duurt tot en met 27 januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.