Voetbaltoernooi met vluchtelingen in Utrecht

Voetbaltoernooi met vluchtelingen in Utrecht
Voetbaltoernooi met vluchtelingen in Utrecht © RTV Utrecht / Jiri Glaap
UTRECHT - "FC Utrecht tegen Manchester United", schalt uit de stadionspeakers: afgaand op het affiche lopen zondag de grootste voetbalsterren rond op de sportvelden op het dak van de IKEA in Utrecht. Maar het zijn natuurlijk niet de echte topclubs die op het kunstgras hun kunsten vertonen. Het gaat om gemengde teams van inwoners van de stad en vluchtelingen. Zij willen het voetbaltoernooi gebruiken om met elkaar in contact te komen.
Jaap Legemate (30) is een van de coaches die een team moeten leiden. Zo'n 80 voetballers trekken de noppenschoenen aan en hij mag er acht aansturen in het veld. De ene helft woont in de stad, de andere helft ook maar is vluchteling en woont in een AZC of is statushouder.
Legemate: "Ik ben zelf heel druk bezig met mijn baan en carrière. En toen dacht ik: ik kan wel voor mijzelf bezig zijn. Maar het moet moeilijk zijn als je hier niet vandaan komt om de zaken goed te regelen. Ik wil niet alleen mijn eigen pad goed organiseren, maar ook een ander daarmee helpen."
Vanaf de zijlijn kijkt Bob Poel naar de teams die bezig zijn met een warming-up. Poel werkt bij de organisatie New Dutch Connections. Die organisatie probeert, de naam zegt het al, vluchtelingen in contact te brengen met Nederlanders en de Nederlandse samenleving. Poel: "Contact maken met Nederlanders is belangrijk voor de integratie maar ook heel moeilijk. Want voor de Nederlander geldt: wat onbekend is, maakt niet bemind en voor hun is het een grote stap om te nemen. Ze hebben al het gevoel niet altijd gewenst te zijn en dat is een groot gat om te overbruggen."
Vlak voor de aftrap van de eerste wedstrijd neemt de organisatie het toernooi nog even door. "Na 20 minuten is een wedstrijd echt voorbij", instrueert Dennis Verduin een scheidsrechter. Verduin wil dat dit toernooi ieder jaar plaats gaat vinden. Hij vindt dit belangrijk voor alle inwoners van Utrecht, zowel de asielzoekers als de geboren Nederlanders. Verduin: "Ik hoop dat na dit toernooi mensen afspreken om samen nog eens te voetballen om er zo een betere stad van te maken."
Voetbaltoernooi met vluchtelingen in Utrecht
Voetbaltoernooi met vluchtelingen in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.