'Fipronilaffaire blijft kippenboeren achtervolgen'

© RTV Utrecht
RENSWOUDE - De fipronilaffaire blijft schoon verklaarde pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei achtervolgen, schrijft het AD. Het aanbod van eieren is zo groot dat eieren met een fipronilwaarde die nog binnen de marge vallen nauwelijks worden opgekocht door handelaren.
Volgens LTO Gelderse Vallei worden de eieren noodgedwongen voor een lage prijs de eierverwerkende industrie verkocht. Een scharrelei levert nog maar de helft van de normale prijs op, een biologisch ei ongeveer een derde.

KIESKEURIG

De kieskeurigheid van buitenlandse afnemers, vooral uit Duitsland, heeft te maken met het grote aanbod. "Bij het geringste spoortje fipronil willen handelaren de eieren al niet meer hebben. Ook al bevatten de eieren minder dan de wettelijke norm van 0,005 milligram fipronil per kilogram. Je bent meteen verdacht'', zegt voorziter en pluimveehouder Gina van Elten uit Barneveld tegen de krant.
FINANCIËLE DOMPER
Het is een probleem waar volgens kippenboeren in de Gelderse Vallei niet direct een oplossing voor is. "Het eieraanbod is altijd aan verandering onderhevig. Nu is er een aanbod, over een paar maanden kan er een tekort zijn en zullen de handelaren de eieren wel weer kopen. Voor nu is het een financiële strop. Een nieuwe klap voor de getroffen kippenboeren."
Volgens de pluimveehouders is de eis van buitenlandse afnemers onredelijk. Om ziek te worden, moet je dagelijks meer dan 1600 eieren met 0,005 milligram fipronil eten. Er is dus geen enkel risico voor de volksgezondheid.
In onze provincie zijn zeker 12 bedrijven die door de fipronilcrisis werden getroffen. Een schoonmaakbedrijf gebruikte het middel illegaal in honderden legbatterijen om bloedluis bij pluimvee te bestrijden.    

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.