OM: Moeder die dochter (2) uit flat gooide, moet worden opgenomen in psychiatrisch ziekenhuis

Politie-onderzoek in de flat van Patricia M.
Politie-onderzoek in de flat van Patricia M. © Still uit video van Michiel van Beers
PROVINCIE UTRECHT - De 41-jarige Patricia M. weet niet waarom ze in mei van dit jaar haar 2-jarige dochter uit het raam van haar flat in Utrecht gooide en er vervolgens zelf achteraan dook. Dat verklaarde ze vandaag in de rechtbank. Omdat de vrouw tijdens haar daad in een psychose zat, vroeg het Openbaar Ministerie aan de rechter om haar te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Dochter Beatrice hield aan de val van de derde verdieping van de flat in de Utrechtse wijk Overvecht een gebroken bovenbeen, een zwelling aan de zijkant van haar hoofd en een klaplong over. Het herstel daarvan duurde ongeveer een maand. De dochter wordt op dit moment door haar familie verzorgd. De verdachte zelf kwam er slechter vanaf: zij brak haar bovenbeen op meerdere plekken en eindigde met enkele gebroken rugwervels. Daarvoor staat acht maanden hersteltijd.
Een getuige zag de vrouw een paar dagen voor de sprong al met haar kind in het raamkozijn zitten. Ze zei volgens de getuige toen dat ze achterna werd gezeten door donkere mannen. De verdachte herinnert zich dat moment anders: volgens haar zat ze in de raamopening omdat ze geen bereik had met haar mobiele telefoon. Die had ze naar eigen zeggen nodig omdat ze een verdacht persoon bij de flat had gezien.

"I THINK I AM HALLUCINATING"

Een paar dagen later zag een andere getuige de vrouw uit het raam springen. De getuige rende naar de plek onder de flat en zag daar toen opeens een kind in de bosjes liggen. De verdachte verklaarde dat ze haar kind wilde redden van slechte mensen. "I think I am hallucinating", zou ze hebben gezegd.

ECHTGENOOT ZAT TV TE KIJKEN

Toen de vrouw sprong, was haar echtgenoot thuis. Hij zat tv te kijken in de woonkamer en zag de vrouw springen. De man eist geen schadevergoeding van de verdachte. Hij heeft nog steeds een relatie met de vrouw en helpt haar ook. "Ik krijg heel veel steun", aldus Patricia M., "mijn familie en mijn man helpen mij enorm."

PSYCHOSE

Een psychiater en een psycholoog onderzochten de vrouw. De psychiater denkt dat ze lijdt aan een psychotische stoornis. Volgens hem gaat het mogelijk om schizofrenie. De psycholoog ziet ook depressieve klachten. Beide deskundigen zijn het erover eens dat de vrouw tijdens het drama ontoerekeningsvatbaar was. De verdachte was het daarmee eens: "Ik kan zelf ook geen rationele reden bedenken waarom dit is gebeurd."

KANS OP HERHALING

De experts denken dat de kans aanwezig is dat de vrouw nog een keer zoiets extreems doet. Het gaat volgens hen om een intelligente vrouw, en haar omgeving is erg geschrokken, maar wanneer ze uitgeput raakt, kan er mogelijk opnieuw een psychose ontstaan. Toen de verdachte dat hoorde, barstte ze vandaag in de rechtszaal in huilen uit en verklaarde ze graag behandeld te willen worden.

EIS

De officier van justitie vindt dat bewezen is dat M. haar dochter om het leven probeerde te brengen. Dat is poging tot doodslag. Maar omdat de vrouw ontoerekeningsvatbaar was, vindt justitie het vooral belangrijk dat ze wordt geholpen: "Het is van belang dat de verdachte wordt behandeld door middel van gedragstherapie en met medicatie." Daarom vroeg het OM aan de rechter om de verdachte op te laten nemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

ADVOCAAT

De advocaat van de verdachte was het in delen niet met het Openbaar Ministerie eens: "Een sprong van de derde etage is niet automatisch poging tot doodslag. Mijn cliënt is bewust in de bosjes gesprongen." Ze eiste daarom dat Patricia M. zou worden vrijgesproken van poging tot doodslag.
De advocaat was het wel eens met het OM dat de vrouw behandeld moet worden in een psychiatrisch ziekenhuis "voor de maximale duur van 1 jaar". Ook vroeg ze om een snelle uitspraak van de rechtbank, zodat die behandeling zo snel mogelijk kon beginnen.
De rechtbank trok zich na dat laatste verzoek van de advocaat meteen even terug om te overleggen of er sneller uitspraak gedaan kon worden. Dat kon: de uitspraak wordt over een week verwacht.
Beelden van rond de flat kort na het drama in Overvecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.