Wisselende reacties op 'leegstand-plan' Baarn: "Je moet geen onduidelijk centrum krijgen"

Ondernemer Edwin Vos uit Baarn bouwt winkels om tot huizen.
Ondernemer Edwin Vos uit Baarn bouwt winkels om tot huizen. © Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - De oplossing die in Baarn is bedacht voor het oplossen van de leegstand van winkels levert gemengde reacties op. Panden ombouwen tot woonhuizen klinkt logisch. Maar: "Winkelen en wonen samenbrengen is misschien niet altijd de beste manier."
Sinds de financiële crisis en de opkomst van online shoppen zijn het loodzware tijden voor winkeliers: winkelcentra staan op plekken voor meer dan de helft leeg. Het probleem is vooral groot in middelgrote gemeentes, zoals Houten, Veenendaal, Zeist en Leusden.
Baarn heeft er iets op bedacht: ondernemers die (noodgedwongen) stoppen staan hun pand af en er worden woonhuizen van gemaakt. De gemeente heeft het bestemmingsplan gewijzigd voor de Laanstraat en de Brinkstraat en de verbouwing is inmiddels begonnen. Die straten in het centrum stonden voorheen bekend als echte winkelstraten, maar daar komt nu dus langzaamaan verandering in.
Winkeliers hebben toch behoefte dicht op elkaar te zitten
Dolf Kloosterziel van Detailhandel Nederland
Je moet zo'n transformatie wel op de juiste manier doen, benadrukt Dolf Kloosterziel die namens Detailhandel Nederland de belangen van winkeliers behartigt. "Winkelen en wonen samenbrengen is misschien niet altijd de beste manier. Omdat je als winkeliers toch behoefte hebt aan dicht op elkaar zitten. De klanten van de een zijn dan ook de klanten van de ander."

SERIEUS PROBLEEM

Iedere gemeente moet zelf bepalen op welke manier de leegstand bestreden wordt, zegt Kloosterziel. "Misschien is dit voor Baarn wel de beste optie." Hij is in ieder geval blij dat de Utrechtse plaats het probleem serieus neemt. "In het verleden waren er gemeentes die nog niet echt doordrongen waren van het feit dat de leegstand structureel is. En dat dat niet zomaar oplost wanneer de crisis voorbij is."

HOUTEN

Bijna geen enkele gemeente in Utrecht heeft zo veel te maken met hardnekkige leegstand als Houten. Er zijn drie winkelcentra, maar de bewoners lijken online winkelen te prefereren en veel ondernemers gaan daarvoor over de kop.
Raadslid Pascal Ooms van de SGP ziet het met lede ogen aan. Hij kijkt juist met jaloers ogen naar Baarn. "Als ik de gemeente Houten was zou ik de optie om lege winkels om te bouwen tot huizen zeker op tafel leggen." Ooms doelt dan vooral op de straat Fossa Italica in Winkelcentrum Castellum.

WEINIG WERK

"Ik denk ook niet dat het een enorme ingreep zou zijn om daar woningen te maken van de leegstaande panden", zegt Ooms. "Maar het college blijft benadrukken: Castellum is aantrekkelijk en er is niets aan de hand. Er komt een nieuwe eigenaar en nieuwe plannen. Maar dat horen we nu al jaren, er zit gewoon geen progressie in."

ZEIST

Hans van Aalst van Stichting Centrummanagement Zeist plaatst voorzichtige vraagtekens bij het Baarnse plan. "Ombouwen tot woonhuizen kan een optie zijn. Maar ik vind het niet vanzelfsprekend. Het kan ook creëren dat je een onduidelijk centrum krijgt."
Voor Zeist is het in ieder geval geen optie om het op grote schaal te doen, vindt Van Aalst. Het centrum van de stad kampt, zeker een aantal jaar geleden, met leegstand. Maar Van Aalst zet er stevig de schouders onder om de winkels en zeker ook het winkelend publiek terug te winnen.
Niemand zit erop te wachten dat we straks alleen nog maar op internet dingen kunnen kopen
Hans van Aalst, ondernemer in Zeist
"Het is aan ons om te zorgen dat Zeist zo aantrekkelijk is en blijft dat ondernemers zich willen vestigen in het centrum. Het zou best wel eens kunnen zijn dat er iets anders komt, zoals een woning of iets uit een totaal andere branche. Maar ik denk dat je dat per gebied moet bekijken."
Volgens Van Aalst moet winkelen weer een van de populairste bezigheden worden op zaterdagmiddag. "Niemand zit erop te wachten dat winkels uit het straatbeeld verdwijnen en we straks alleen nog maar op internet dingen kunnen kopen, lijkt me."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.