Moslims vieren Offerfeest, maar twijfel over nieuwe regels rond slacht

Een slager deelt schapen uit tijdens het Offerfeest.
Een slager deelt schapen uit tijdens het Offerfeest. © Jeroen Jumelet, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Voor veel moslims is het een speciale dag: zij vieren het Offerfeest, de belangrijkste feestdag op de islamitische kalender.
Maar of er ook evenveel geslachte dieren verkocht worden als voorgaande jaren is de vraag. Een samenwerkingsverband van acht Utrechtse moskeeën riep eerder op tot een boycot van in Nederland geslachte schapen.
Voor het Offerfeest dienen moslims een offer te maken door bijvoorbeeld een schaap te laten slachten en dit uit te delen. Dit dier moet dan wel halal geslacht zijn. Bij halal slachten moet een dier onverdoofd zijn. Dat mag van de wet, maar alleen onder strenge voorwaarden. Bovendien zijn die begin dit jaar aangescherpt: als een dier binnen 40 seconden na het aansnijden nog steeds bij bewustzijn is, moet het alsnog verdoofd worden.

'GEEN GARANTIE'

Volgens het Samenwerkingsverband Moskeeën Utrecht en omgeving (SMUO) is door al die regels niet duidelijk of slachthuizen in Nederland dieren uiteindelijk wel of niet volgens de islamitische regels hebben geslacht.
Daarom roept het samenwerkingsverband gelovigen op om hier geen vlees te kopen: "Omdat we geen garantie kunnen krijgen dat het slachten op de correcte islamitische rituele wijze wordt uitgevoerd, er te veel twijfel is en de slagers/slachthuizen geen openheid van zaken geven hoe er geslacht wordt (wel of niet vooraf verdoven), dienen wij als moslims afstand te nemen van twijfelachtige zaken."
ACHT MOSKEEËN
SMUO roep gelovigen op om familie in het buitenland een offer te laten maken. Zo wil de stichting een signaal afgeven aan 'de Nederlandse politiek, de slagers en de slachthuizen'. Of de boycot effect heeft, is de vraag.
Het SMUO vertegenwoordigt naar eigen zeggen acht moskeeën in onder andere Leidsche Rijn, Zeist, Woerden, Nieuwegein en Veenendaal maar sommige gelovigen zullen waarschijnlijk geen gehoor geven aan de oproep.

TAART

Annelies Waterlander met haar vriendin Hasna bleken het vanochtend anders te hebben aangepakt. Zij hebben met een knipoog naar het offerfeest een taartje gemaakt in de vorm van een schaap.
Annelies studeerde jaren geleden in Marokko, waar ze Hasna leerde kennen. Ook maakte ze daar het slachten van het schaap mee. "Daar hielp ik ook bij", vertelt ze. "Het was voor ons allebei de eerste keer dat we echt moesten helpen. Het was een bijzondere ervaring."
Als niet-moslim ging ze vanochtend mee naar het gebed. "We hebben geprobeerd om ook hier een schaap te introduceren. Ik ben niet heel erg fan van schapenvlees en zelf een schaap slachten voor twee personen dat is misschien een beetje te veel."
Hasna en Annelies met de schaaptaart
Hasna en Annelies met de schaaptaart © RTV Utrecht

DRIE DAGEN

Het offerfeest behelst meer dan alleen het in huis halen van een geslacht dier. Het feest duurt drie dagen, en begint met het ochtendgebed, ook wel het Eid-gebed genoemd. Voor veel gelovigen begon de dag dan ook in een gebedshuis zoals de Omar-al-Faroukmoskee in Overvecht.
Verslaggever Robert-Jan Booij in de Kanaalstraat in Utrecht
Verslaggever Robert-Jan Booij in Overvecht bij de moskee

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.