RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hoe is het om op een binnenvaartschip te wonen en werken?

1/2
VREESWIJK - Utrecht heeft verschillende waterwegen door de provincie lopen en dus komen er veel binnenvaartschepen voorbij. Hoe is het om te wonen en werken op zo'n immens schip? Edo heeft zich dat altijd al afgevraagd en is dan ook verheugd dat hij een dagje mag meevaren. Zodra Edo in Schoonhaven aan boord is vertrekt het schip, want er ligt al een ander schip in de wacht om aan te meren.

Zo op het eerste gezicht lijkt het of schipper Teunis Heuvelman een relaxt baantje heeft, want terwijl hij het schip bestuurt, zit hij ontspannen met Edo te kletsen. Het is ook lekker rustig op de Lek richting Nieuwegein. Maar toch let schipper Teunis wel degelijk goed op. Want een schip besturen is heel wat anders dan een auto. Als je moet ingrijpen sta je niet zomaar stil.

Zo'n schip heeft wel 250 meter nodig voordat het stil ligt."
Schipper Teunis Heuvelman

STIL

Het schip is beladen met zand en heeft een snelheid van 12,5 kilometer per uur. Om vooruit te komen heb je flink wat pk's, maar liefst 1200 pk, nodig. Ondanks al die paardenkracht is het heel comfortabel varen, want Edo merkt op dat de motor slechts een zacht pruttelgeluid maakt.

De motor is echt super stil. Als je het over een stille werkplek hebt, daar kunnen ze bij RTV Utrecht nog wat van leren met dat gekakel daar."
Edo Brunner

VASTLOPEN

Schipper Teunis checkt onderweg de waterhoogte want het is eb en het water kan daardoor ondiep zijn. Zijn schip ligt 3.20 meter diep, maar bij laag water is de waterdiepte 3 meter. Dan is varen echt precisiewerk en komt het op de laatste centimeters aan.

WONEN

Edo gaat met de schipperskinderen nog even in het woongedeelte kijken. Het plafond is wat laag, maar de ruimte is groot. De vier schipperskinderen hebben zelfs allemaal een eigen slaapkamer. Elk weekend komen de kinderen aan boord. Maar daarvoor moeten met de auto behoorlijke afstanden worden afgelegd, want het schip ligt lang niet altijd in de buurt van het schippersinternaat in Krimpen aan de IJssel. Maar de kinderen hebben dat er graag voor over.

Brunner door de Bocht wordt dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Uitzending Brunner door de Bocht op een binnenvaartschip


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht