Droogte goed voor Slot Abcoude, fundamenten weer zichtbaar

Zo zag Slot Abcoude eruit in 1614.
Zo zag Slot Abcoude eruit in 1614. © Arnold Berkhout
ABCOUDE - De fundamenten van Slot Abcoude worden beter zichtbaar door de droogte van de laatste tijd. Arnold Berkhout uit Abcoude is daar reuze blij mee want hij is al jaren bezig met de restauratie.
"Deze beelden die ik nu heb laten maken zijn zo scherp. Ik had al op andere websites gezien dat er veel te voorschijn kwam. En ik dacht, met een beetje mazzel is dat ook bij Abcoude het geval", aldus Berkhout.
Het is nu beter zichtbaar omdat de grond droger is dan normaal. De planten boven de fundamenten worden eerder bruin omdat ze niet genoeg water krijgen. Andere stukken grond blijven groener omdat de grond daar vochtiger is.
Arnold Berkhout: "Resten Slot Abcoude beter zichtbaar"

GESCHIEDENIS

Slot Abcoude was een groot kasteel dat ongeveer 750 jaar geleden werd gebouwd. Het werd eeuw na eeuw vergroot en gemoderniseerd, maar het raakte na 1800 in verval. Rond 1860 is het afgebroken.
Berkhout: "Het is verkocht voor de sloop. In die tijd werden heel veel kastelen verkocht. Al die stenen werden weer hergebruikt, bijvoorbeeld voor de bouw van schuren en tuinhekjes. Het was in feite een hele goedkope steengroeve."
Zo ziet het terrein eruit waar Slot Abcoude gevestigd was.
Zo ziet het terrein eruit waar Slot Abcoude gevestigd was. © Arnold Berkhout
Op dit moment werkt de archeologie-liefhebber aan een 3D-model van het Slot Abcoude. Hij heeft de hoop dat het ooit helemaal opgeknapt wordt, opgegeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.