Baarnse tieners gedwongen tot prostitutie: celstraf geëist voor verdachten

© ANP
BAARN - Tegen drie mannen die tussen 2015 en 2017 twee Baarnse meisjes van 13 en 14 misbruikten en tot prostitutie dwongen zijn celstraffen geëist. Hoofdverdachte Menderes C. moet 30 maanden de cel in, klant Bekir A. een jaar. Volgens justitie moet Ercan D. 8 maanden zitten voor aandringen op seks met een jong meisje.
De slachtoffers werden door Menderes C. opgehaald in Baarn en vervolgens naar Amsterdam gebracht. Volgens de verdachten wilden de meiden in de hoofdstad wiet kopen, maar uit whatsappverkeer blijkt dat de meisjes onder druk werden gezet om in ruil voor geld seks te hebben met verschillende mannen. Zo staat in een berichtje dat op de telefoons van de mannen is gevonden dat de meisjes '500 euro krijgen als ze doen wat ze moeten doen.'
Ercan D., die bijgestaan wordt door een Turkssprekende tolk, beroept zich op zijn zwijgrecht als de rechter de seksueel getinte berichten van hem voorhoudt. Hij zegt alleen dat hij dacht dat de meisjes volwassen waren.
Volgens Menderes C., die in 2004 al een lange celstraf uitzat voor mensenhandel, zouden de meisjes vanaf het begin gelogen hebben over hun leeftijd. Maar volgens het Openbaar Ministerie is dat onzin. In het berichtenverkeer dat in het strafdossier is opgenomen geven de meisjes verschillende keren expliciet aan dat ze geen seks willen en noemen ze zelfs hun leeftijd, maar C. blijft druk uitoefenen. Hij ontmoette de meiden via een website.
C., zo zegt justitie, zou een sturende rol hebben gehad. Hij appte de slachtoffers of ze meer klanten wilden en voor wat voor seksuele handelingen ze open stonden. Een groot deel van de opbrengst zou hij vervolgens in eigen zak hebben gestoken, maar volgens de het Openbaar Ministerie is daar onvoldoende bewijs voor.

HELPEN

C. zegt dat hij totaal niet van plan was de meiden te misbruiken of uit te seksueel uit te buiten. Hij wilde ze juist helpen om uit de prostitutie te stappen. "Maar waarom bent u dan niet gewoon naar de politie gestapt?", vraagt de rechter zich af. Op die vraag komt geen helder antwoord. Ook niet als de rechter C. opnieuw verschillende seksueel getinte berichten voorhoudt. "Mijn neef en mijn collega gebruiken mijn telefoon ook wel eens." Als de rechter hem vraagt waarom zij dan op zijn telefoon vroeg in de ochtend seksappjes versturen, moet C. het antwoord schuldig blijven. "Ik weet het niet meer."
Verdachte Bekir A., die samen met de andere verdachten in de regio Amsterdam als bouwvakker werkt, vindt het heel erg wat er gebeurd is. Hij was naar eigen zeggen niet echt geïnteresseerd in seks, maar zag het allemaal als grap. "Je dolt wat met elkaar in de bouw." Hij ontkent stellig seks te hebben gehad met één van de meisjes. Ercan D. zweeg over zijn aandeel. Hij zou volgens justitie hebben geprobeerd seks te hebben met met een minderjarige. Hij wordt ook vervolgd voor het in bezit hebben van schokkende dierenpornofilmpjes op zijn telefoon.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.