Leidsche Rijn 20 jaar, portret van een eigenzinnige vinexwijk.

UTRECHT - Waar ooit tomaten en kerststerren werden geteeld, staat nu de nieuwe wijk Leidsche Rijn. Begin jaren 90 barste de stad Utrecht uit zijn voegen. Na de oorlog is de stad vooral in het noorden en zuiden uitgebreid. Het Amsterdam Rijnkanaal en de A2 waren obstakels voor uitbreiding aan de westkant. In 1997 sloeg toenmalig minister-president Wim Kok de eerste paal. Een jaar later kregen de eerste bewoners de sleutel.
Stedenbouwkundige Riek Bakker stond voor een enorme uitdaging: het masterplan maken voor Leidsche Rijn. In het gebied tussen Vleuten de Meern en Utrecht moesten 30.000 woningen komen. Een belangrijk onderdeel was een groot park. Maar dat dreigde te sneuvelen door ruimtegebrek. Riek Bakker: "Er was maar één ding dat we konden doen, de A2 laten zakken en overkappen. Dat park is een van de belangrijkste dimensies van Leidsche Rijn geworden, het is het bindmiddel voor alles."
Die tuin was een toegift die de hoofdgift bleek te zijn.

AL 20 JAAR DUURZAAM

Een aantal mensen wilden samen een duurzame wijk bouwen. Het was de bedoeling dat de toekomstige bewoners actief mee gingen denken in een werkgroep. Zo was er een groep ontwerpen en bouwen, maar ook juridische zaken en duurzame materialen. Bewoner van het eerste uur Marian Geurtsen: "Heel ingewikkeld was om de professionele partijen zoals projectontwikkelaars ervan te overtuigen dat wij als bewoners heel goed wisten wat we wilden."
Ook nu nog is de inbreng van inwoners en betrokkenen belangrijk. Zo staat naast de laatste wijk die gebouwd gaat worden de ecologische, circulaire en culturele broedplaats Metaal Kathedraal. Initiatiefnemer Maureen Baas heeft plannen gemaakt voor allerlei innovaties in die wijk. Baas: "We hebben lezingen en film zodat iedereen de mensen handvatten krijgen om in samenspraak met de natuur te leven. Want zelf doen is het allerleukste. Je kunt bijvoorbeeld koken op je eigen afval."
Koken op je eigen afval

FIETSEN TUSSEN HEDEN EN VERLEDEN

Het was vanaf het begin de bedoeling dat Leidsche Rijn een fietsvriendelijke wijk zou worden. Al fietsend is ook te zien dat de architectuur heel afwisselend is. Doordat de wijk niet in één keer is ontworpen en er door de jaren heen steeds andere architecten werden ingehuurd, is een heel gevarieerd straatbeeld ontstaan. Maar ook het erfgoed en de bodemschatten zoals het Romeinse schip geven de wijk een gelaagdheid die je in niet veel vinexwijken ziet.
Vanwege het 20 jarige bestaan zijn er allerlei activiteiten, zoals het Uitfeest op Castellum Hoge Woerd op 15 september, fietstochten langs diverse bijzondere plekken door architectuurcentrum AORTA en een biologische markt bij Metaal Kathedraal op 7 oktober. Voor andere actitiveiten kijk op de website van 20 jaar Leidsche Rijn. Over het verloop van de ontwikkeling van het gebied zijn in al die jaren foto's gemaakt, die in een boek zijn verschenen.
20 jaar Leidsche Rijn, portret van een eigenzinnige Vinex-wijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.