Utrecht heeft grootste vrouwenoverschot: "Mannen worden dan kieskeurig"

© UVSV
PROVINCIE UTRECHT - Utrecht heeft het grootste vrouwenoverschot van Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Vrouwen zijn daardoor steeds vaker onder elkaar, wat zijn weerslag heeft op relaties en de maatschappij.
Vooral in steden met hogescholen en universiteiten wonen vaak meer jonge vrouwen dan jonge mannen. In Utrecht is dat verschil dus het grootst, daar zijn 73 mannen op elke 100 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar. In oudere leeftijdsgroepen is er nauwelijks verschil. Ter vergelijking: in Groningen en Zwolle (ook beide studentensteden) is de ratio 91 vrouwen op 100 mannen.

STUDENTENSTEDEN

En dat terwijl gemiddeld in Nederland iets meer jongens worden geboren dan meisjes. Het overschot in het gros van de studentensteden komt voornamelijk omdat meer vrouwen gaan studeren en zij verhuizen naar de steden waar ze op school zitten. De jongens blijven vaak wat langer thuis wonen. Naast Utrecht staan ook Leiden, Maastricht, Nijmegen, Wageningen en Amsterdam in de top tien. In Delft zijn mannen juist in de meerderheid.
De bevolkingspiramide van het aantal Utrechtse mannen en vrouwen per leeftijdscategorie
De bevolkingspiramide van het aantal Utrechtse mannen en vrouwen per leeftijdscategorie © CBS
De 'scheve' verhouding in Utrecht betekent dus automatisch ook dat vrouwen steeds vaker in de meerderheid zijn. Bij studentenvereniging UVSV mogen mannen zelfs geen lid worden. "Ik denk dat het voor meiden alleen maar fijn is", aldus secretaris Haike Mulder. "Het zorgt voor een vertrouwde omgeving. Bij onze ongemengde borrels (dus zonder mannen, red.) durven ze dan ook na een hockeytraining bezweet aan te schuiven", lacht ze.

CONCURRENTIE MET MANNEN

Mulder denkt dat UVSV een ontspannen cultuur biedt voor hun vrouwelijke leden. "We geven ze de ruimte om zich sociaal of bestuurlijk te ontwikkelen, zonder dat ze daarbij hoeven te concurreren met mannen. Dat is denk ik een grote meerwaarde."
Toch lopen de dames van de studentenvereniging ook wel eens tegen nadelen aan. "Mannen zijn wat relativerender. Wij hebben soms moeite om knopen door te hakken", aldus Mulder. "Maar we missen de mannen zeker niet."
Het voordeel van zo'n overschot is dat mannen toch vaker gaan voor een jongere vrouw
Datingcoach Tamara van de Laar

MANNENTEKORT

Een ander nadeel van het vrouwenoverschot, zou je het mannentekort kunnen noemen. Want als er zoveel meer vrouwen zijn, is de logische gedachte dat er veel single blijven. Toch hoeft dat volgens relatietherapeut en datingcoach Tamara van de Laar helemaal niet. "Het voordeel van zo'n overschot is dat mannen toch vaker gaan voor een jongere vrouw", legt ze uit. "En andersom gaan vrouwen vaker voor een oudere man. Daardoor houdt het elkaar in balans."
Het heeft echter wel een weerslag op hoe mannen tegen relaties aankijken. "Ze moeten een beetje oppassen", aldus Van de Laar. "Als er zoveel vrouwelijk schoon is, zullen ze eerder geneigd zijn om kieskeurig te worden, want het kan vast altijd beter. Als ze een waslijst met eisen hebben, kan het voor hen ook wel eens een stuk lastiger worden om een vriendin te vinden."
Toch hebben de leden van UVSV op liefdesgebied geen klagen. "Wij hebben geen probleem met het vinden van leuke mannen", lacht Mulder. "We hebben goed contact met andere verenigingen in Utrecht, dus dat gaat prima!"
Utrecht heeft grootste vrouwenoverschot: "Mannen worden dan kieskeurig"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.