Acht maanden cel voor Roemeense condoom-rovers

BAARN - De rechtbank in Utrecht heeft twee Roemeense mannen van 33 en 34 jaar veroordeeld voor de diefstal van honderden condooms. Ze kregen allebei 8 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De mannen sloegen begin deze maand toe in negen verschillende winkels, onder meer in Baarn.
Hun verblijf in Nederland had naar eigen zeggen een vakantie moeten worden. Eén van de twee Roemeense vrienden verklaart vandaag tegenover de rechter dat ze onderweg waren naar Amsterdam: 'om gewoon een beetje te relaxen'. Maar in Amersfoort valt hun auto op. Agenten houden de twee aan op de Leusderweg. Op de achterbank ligt een vuilniszak vol met condooms en andere seksartikelen. 'Foute boel', denken de agenten. Ze laten onderzoeken waar de artikelen vandaan komen. Al snel stuiten ze op verschillende aangiftes van winkels.

BEKENTENIS

Op beelden van beveiligingscamera's zijn de twee mannen te zien. En wat opvalt, is dat ze bij iedere winkel op dezelfde manier te werk gaan. De één loopt voorop met een winkelmandje, met daarin een rugzak, die de ander vervolgens vult. Als de rechter de twee confronteert met wat hij op die beelden ziet, aarzelen ze niet. Via hun tolk geven ze toe dat zij het zijn. Eén van hen blijft naar de grond staren. De ander kijkt wat zenuwachtig om zich heen. 
Hij beloofde ons gratis drugs
Eén van de condoomdieven

DE WALLEN

De rechter vraagt zich hardop af waarom de mannen de seksartikelen, met een totale waarde van minstens 1500 euro, hebben gestolen. Ze geven vrijwel direct toe dat ze drugs gebruiken en op een gegeven moment geen geld meer hadden. Toen kwamen ze een man tegen in Amsterdam, op De Wallen. Het zou gaan om ene 'Mike' of 'Michael'. Eén van de mannen verklaart: "Hij beloofde ons gratis drugs in ruil voor de artikelen die wij hebben gestolen. Hij gaf aan wat hij wilde hebben en waar we het konden halen."

STROOPTOCHT

De officier van justitie gelooft het verhaal van de mannen niet. In de rechtszaal noemt ze hun kant van het verhaal 'niet aannemelijk'. Ze is ervan overtuigd dat de twee georganiseerd te werk gingen en dat er sprake is van een 'strooptocht': "Als wij in Nederland niet hard genoeg optreden tegen dit soort strafbare feiten, verschuiven dit soort praktijken steeds meer naar ons land. En dat moeten we voorkomen." Om 'een duidelijk signaal af te geven', eiste de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden.

SPIJT

De rechter vraagt de mannen of ze hebben overwogen om er gewoon mee te stoppen. "Ja!", zegt één van hen direct. "Maar ik was onder invloed van drugs. Ik had gewoon terug naar Roemenië moeten gaan. Ik heb er spijt van." Ook zijn vriend toont zich schuldbewust: "Ik heb een fout gemaakt. Ik schaam me."

UITSPRAAK

Ook de rechter gelooft niets van het verhaal van de twee mannen. Volgens hem is het niet aannemelijk dat ze iemand hebben ontmoet die hen de opdracht heeft gegeven om de artikelen te stelen. Volgens hem wijst alles erop dat de mannen snel en doordacht de verhandelbare seksartikelen mee wilden nemen om vervolgens weer te verdwijnen. "Serieuze feiten, die serieus bestraft moeten worden." Aldus de rechter.
Hij legde de mannen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden op. Als de twee nóg een keer in de fout gaan, moeten ze nog eens twee maanden uitzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.