Gewelddadige overval in Amersfoort na 17 jaar opgelost door DNA-match

© ANP
AMERSFOORT - De politie weet na 17 jaar eindelijk wie de dader is van een gewelddadige overval op een garagebedrijf in Amersfoort. De dader van de overval in 2001 werd gevonden na DNA-onderzoek.
De overval was op 10 december 2001, bij een garagebedrijf aan de Leusderweg. De eigenaar was 's avonds alleen aan het werk, toen er plotseling iemand tevoorschijn kwam en hem met een soort knuppel op zijn kop sloeg.
Na een worsteling, waarbij de garagehouder onder meer een gebroken rib, een gebroken oogkas en diverse hoofdwonden opliep, ging de overvaller er zonder buit vandoor.
De verdachte werd door de politie gevonden nadat hij DNA moest afstaan vanwege andere vergrijpen. Wat hij precies nog meer gedaan heeft is niet bekend. 
De wetgeving rond DNA-materiaal is in de 17 jaar namelijk flink veranderd. Politiewoordvoerder Bernhard Jens: "Het komt door een nieuwe wet, dat je voor minder ernstige feiten ook je DNA moet afstaan, dat moest hij ook, en uiteindelijk is dat DNA-profiel van hem in de databank terechtgekomen, en dat heeft die match opgeleverd."

PETJE

Zijn genetische materiaal kwam overeen met het DNA dat zat op een petje, dat hij bij de worsteling verloor. Het bleek van een Nederlandse man, een junk die in Utrecht woonde en destijds 30 jaar oud was. Hij kan alleen niet meer veroordeeld worden, want kort nadat het DNA werd afgestaan is de man overleden.
De tekst gaat onder de foto door.
De Leusderweg in Amersfoort. De garage staat daar nu niet meer.
De Leusderweg in Amersfoort. De garage staat daar nu niet meer. © RTV Utrecht / Jiri Glaap

CURIOSITEIT

De garagehouder werd na 17 jaar verrast met de uitkomst. Toen de politie voor zijn deur stond met het nieuws dacht hij eerst 'dat hij wel weer te hard gereden had', maar verder bleef hij er rustig onder. "Het is interessant dat het is opgelost, maar je kan er niks mee. Het is niet meer dan een curiositeit."

GLAASJE PORT

Toch heeft de gebeurtenis wel sporen achter gelaten in het leven van hem en zijn vrouw. "Mijn vrouw heeft er wel een tijdje slecht van geslapen", vertelt hij. "En ik ook trouwens. Er waren tijden dat ik niet makkelijk in slaap kon komen, dan nam ik maar een glaasje port voordat ik naar bed ging."
Ik heb daarna wel een knuppel in de garage gezet, voor als er nog een overvaller zou komen
Slachtoffer van de gewelddadige overval in 2001

DE VOLGENDE IS VAN MIJ

Wel ging hij meteen weer aan het werk, ook alleen en ook 's avonds. "Maar ik heb toen wel een enorme knuppel in de garage neergezet, want ik dacht, als er een andere komt, dan is 'ie van mij!"
Jammer vindt hij het overigens niet, dat de dader zoveel jaar na dato niet meer veroordeeld kan worden. "Hij is 46 jaar geworden begreep ik. Een mooie leeftijd voor een junk."
Een overval in Amersfoort, van 17 jaar geleden, is opgelost

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.