Palingen gesmoket in Bunschoten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Straten vol rook, visliefhebbers in rijen voor de kraampjes en die karakteristieke geur. De palingrookwedstrijd in Bunschoten-Spakenburg is een ambacht met een hoofdletter A. "Als je het goed doet, slurp je de vis zo leeg", zegt één van de deelnemers.
Het roken van paling is geen simpel klusje. Het komt aan op details en vooral op een berg kennis en ervaring. Hoe lang hang je de vis boven het vuur? En wat voor hout gebruik je voor de beste smaak? "Ik zweer bij beukenhout", zegt roker De Graaff. "Eikenhout geeft een wat wrange smaak, daar ben ik niet van. We krijgen van de jury vier palingen die hard en stug zijn. Dat maakt het moeilijk. Maar met een hoop liefde en geduld kom je een heel eind."
Gerookte paling tijdens het NK Palingroken
Gerookte paling tijdens het NK Palingroken © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers

CULTUUR

Volgens Jennifer Fischer van de lokale VVV is het palingroken onlosmakelijk verbonden aan Bunschoten-Spakenburg. "Dit is een mooie manier om de pracht en praal van ons dorp aan de buitenwereld te laten zien. Het is echt een dorpsevenement, maar het trekt ook heel veel toeristen. Je ziet dat oude ambachten ook bij jongere generaties weer aanslaan. Dat zien we bijvoorbeeld tijdens de Spakenburgse Dagen."
Hier staat het keurkorps van de palingrokerij
Jaap Koelewijn
Volgens de rokers is de groeiende interesse in bijvoorbeeld het palingroken positief. Maar ze willen zeker geen Volendamse toestanden aan de boorden van het Eemmeer. "Daar is het wel heel druk met bussen vol toeristen", zegt één van hen. "Hier is het nog goed te doen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Maar wel op een normale manier."

STRENGE JURY

De jury neemt net als de deelnemers de rookwedstrijd heel serieus. "Hier staat het keurkorps van de palingrokerij", zegt jurylid Jaap Koelewijn. "De verschillen zijn heel klein, daarom kijken we heel goed naar het eindresultaat. Niet alleen moet de vis goed smaken, ook het uiterlijk is belangrijk. Een mooie huid met een mooie kleur bijvoorbeeld. Daar jureren we op."

PRIJZEN

Het NK is uiteindelijk gewonnen door Cor Jansen uit Putten. Zijn palingen haden volgens de jury de beste smaak, gaarheid en zagen er ook nog eens het mooist uit. De tweede en derde plaats waren respectievelijk voor de Spakenburgers Jacob van de Groep en Willem de Graaf. Er was in Spakenburg ook nog een originaliteitsprijs voor degene die het ambacht palingroken het beste voor het voetlicht kon brengen. Deze eer was voor Marcel Korlaar.
Ambacht met een hoofdletter A. NK Palingroken in Bunschoten-Spakenburg
Winnaar Cor Jansen krijgt een beker mee naar hui. Nu de rook is opgetrokken, zet een dj het Spuiplein in vuur en vlam. Tussen het dansen door wordt uiteraard paling geserveerd. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.