RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Eerste middelbare Vrije School start in Utrecht

UTRECHT - De eerste middelbare Vrije School in de stad Utrecht opent maandag de deuren. Het Waldorf Utrecht valt onder het Gregorius College. Leerlingen kunnen er naar de mavo, havo en het vwo.

Het Waldorf is een initiatief van een groep ouders die een vrije middelbare school miste in de stad.

Wij wilden graag dat ze de vrije school kunnen afmaken in hun eigen stad"
Moeder Linda Scheeres

"We zijn allemaal ouders met kinderen die nu op de lagere Vrije School zitten in Utrecht. Als je door wil op de vrije school moet je naar Zeist. Het is een hartstikke goede school, maar het is ruim een uur fietsen voor de kinderen. Wij wilden graag dat ze de Vrije School kunnen afmaken in hun eigen stad", aldus moeder Linda Scheeres.

SAMEN

Op de school zitten alle kinderen met verschillende niveaus samen in ťťn klas. Dat is zo tot en met het derde leerjaar.

"Je hebt leerlingen die heel goed zijn in de creatieve vakken en wat minder in de cognitieve vakken, maar die zitten wel bij elkaar in de klas. Dat heeft een voordeel voor de ontwikkeling van kinderen", zegt Nynke Gerritsma, rector van de nieuwe school.


KRITIEK

Het onderwijsniveau op Vrije Scholen is niet onbesproken. Onderzoek uit 2009 van Hilde Steenbergen van de Universiteit van Groningen heeft aangetoond dat leerlingen op een Vrije School na drie jaar slechter scoren in wiskunde en Nederlands dan leerlingen op een reguliere school.

Rector Gerritsma kijkt daar anders tegen aan. Volgens haar kunnen kinderen zich voldoende ontwikkelen als er maar goede docenten zijn.

"Als je goed je aanbod kan afstemmen op wat de kinderen nodig hebben en voldoende uitdagingen kan bieden, is er niks aan de hand. Dat wordt dus wel gevraagd en dat vraagt dus ook wel wat van docenten."

De school verwelkomt†woensdag vijftig brugklassers.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht