RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Werkzaamheden Prinses Beatrixsluis Nieuwegein trekken veel publiek

1/2
NIEUWEGEIN - De sluisdeuren van de nieuwe derde kolk bij de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein worden vandaag geplaatst. De deuren zijn 28 meter lang en wegen bijna een half miljoen kilo.

Veel mensen staan langs de kant te kijken naar het inhangen van de deuren. Bij Vreeswijk is een speciale plek ingericht waar toeschouwers het spektakel kunnen bekijken.

"Het plaatsen van die deuren is gewoon heel belangrijk", zegt Sylvia Kramer van Rijkswaterstaat. "Als ze geplaatst zijn, werken ze nog niet. Maar het is wel een heel belangrijk tussenmoment dat de deuren geplaatst worden."

WERKZAAMHEDEN
De sluisdeuren zijn gisteren aangekomen op locatie. Ze worden vandaag dus met verankerde hijskranen in sleuven geschoven die al onderwater zijn geplaatst. Vervolgens worden alle losse onderdelen die boven het water aan de deuren komen, nog geplaatst.

Kramer: "De deuren werken straks elektrisch. Dus dat moet ook allemaal aangesloten worden en gaan werken."

 De nieuwe sluisdeur hangt boven de Prinses Beatrixsluis De nieuwe sluisdeur hangt boven de Prinses Beatrixsluis | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

OPKNAPBEURT
Als alles volgens plan verloopt is de sluis in februari of maart van volgend jaar klaar voor gebruik. Daar is een lang traject aan voorafgegaan. Al in 2016 werden de plannen gepresenteerd.

De verbreding van de sluis was nodig omdat het kanaal steeds drukker werd. De huidige wachttijd bedraagt een half uur en om die niet op te laten lopen, moest er een extra vaarweg bijkomen.

Daarnaast is de sluis verouderd en moest er sowieso van alles opgeknapt worden. Zo zijn de bestaande sluiskolken meer dan 75 jaar oud.

De werkzaamheden zijn te volgen via een speciale livestream van Rijkswaterstaat.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -