RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse maïsboeren hebben het moeilijk

1/6
EEMNES - Het moment van de waarheid is aangebroken voor Utrechtse ma´sboeren. De oogstperiode is begonnen en het is afwachten wat de opbrengst is.

Het was de afgelopen weken heel droog en dat was niet goed voor de gewassen. "Ja ja, het was niet best. Ik dacht dat het niks zou worden met alle droogte. De opbrengst is niet goed, maar ik mag niet mopperen. Het valt eigenlijk reuze mee", aldus ma´sboer Kees Post uit Eemnes.

Vorig jaar hadden zijn kolven nog een gewicht van 300 gram. Dit jaar wegen ze hooguit 200 gram. De slechtse kolven hebben een gewicht van 150 gram. Maar met de kwaliteit is niks mis.

Post: "De pit moet goed hard wezen. En de pitten die erin zitten, zijn wel goed. Alleen kon de pit zich niet heel goed ontwikkelen en dat is het probleem. Dus toen de ma´s in de bloei ging, had je regen moeten hebben. Maar doordat je geen regen gehad hebt, kon de kolf zich niet goed ontwikkelen."

 Ma´sboer Kees Post op zijn land. Ma´sboer Kees Post op zijn land. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan BooijMa´sboer Kees Post is toch wel tevreden met zijn oogst


BIJPRODUCT
Ook in de opbrengst zijn de verschillen toch wel te merken. Afgelopen seizoen was de opbrengst 150 ton en nu komt de opbrengst onder de honderd ton uit.

"Het is gewoon een derde minder. Het is zo'n 3000 euro minder opbrengst en de kosten zijn hetzelfde", zegt loonwerker Bert Post. Hij werkt op het land van zijn naamgenoot, maar het is geen familie.

 Boeren zijn druk met de oogst. Boeren zijn druk met de oogst. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Er is ook niemand die helemaal van de ma´steelt kan leven, maar dat is volgens Bert Post geen reden om ermee te stoppen. "Voor de meeste boeren in de provincie is het een bijproduct dat ze telen."

Utrechtse boeren lijden onder vroege ma´soogst


Voor de meeste boeren is het een bijproduct


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -