Utrechtse boswachter biedt excuses aan na Twitterrelletje

© RTV Utrecht
UTRECHT - Boswachter Joris heeft zijn excuses aangeboden aan hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hij uitte gisteren stevige kritiek op Twitter, maar nu blijkt dat die reactie te voorbarig was.
Waar draait het om? Het waterschap schakelde gisteren op landgoed Oostbroek tussen Utrecht en Zeist over van zomerpeil naar winterpeil. Het water kwam daardoor tien centimeter lager te staan.
Volgens de boswachter is de droogte nog lang niet voorbij en kan die omschakeling de natuur flink schaden. Hij uitte kritiek en plaatste een reactie op Twitter.
Bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viel die kritiek rauw op hun dak, omdat het naar nu blijkt gewoon om een voorzorgsmaatregel ging tijdens het maaien van waterplanten. En daar was boswachter Joris dus niet van op de hoogte.
Dit tot frustratie van het waterschap die vond dat de boswachter voor zijn beurt praatte. "Bij maaien kan er tijdelijk wat minder zuurstof in het water zitten. Om te voorkomen dat er vissterfte ontstaat en om de waterplanten af te kunnen voeren, heeft het waterschap de Hakswetering door gespoeld", aldus woordvoerder Alien Kroeze.
Ze vervolgt: "Doorstroming krijg je door het water van hoog naar laag sneller te laten stromen. Dat hebben we gedaan door de aanvoer van water via gemaal Sandwijck in De Bilt tijdelijk iets te verhogen en de stuw in de Zeister Grift iets lager te zetten. Daardoor was het peil tijdelijk iets lager bij landgoed Oostbroek. Inmiddels is het peil weer op normaal niveau."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.