Raad van State: Lili en Howick mogen worden uitgezet

© ANP
AMERSFOORT - Lili en Howick uit Amersfoort mogen niet in Nederland blijven. Dat heeft de Raad van State vanochtend bepaald.
De kinderen kregen een terechte afwijzing van hun asielaanvraag, zei de voorzitter vanochtend. Er is in Armenië geen levensgevaar en ze worden niet bedreigd. Volgens de Raad van State horen Lili en Howick bij hun moeder. Er is contact met hulpinstellingen daar: als hun moeder niet voor hen kan zorgen, staan zij klaar om de twee te helpen.
De staatssecretaris oordeelde eerder dat Lili en Howick terug moeten naar hun geboorteland Armenië. Maar volgens de advocaat van de twee is het er nu niet veilig genoeg voor ze. Ook de Raad voor de Kinderbescherming vindt dat.

SCHADE

De advocaat van Lili en Howick bepleitte twee weken geleden dat de kinderen ernstige schade oplopen in hun ontwikkeling als ze nu worden uitgezet.  Volgens de advocaat is er niet voldoende zorg en opvang geregeld voor de twee. Het gaat bijvoorbeeld om taallessen en psychologische hulp.
Ook is er nog geen school geregeld voor Lili en Howick en kunnen de kinderen waarschijnlijk niet bij hun moeder wonen, omdat het met haar niet goed gaat. De kinderen dreigen daardoor in een weeshuis terecht te komen als ze nu naar Armenië gestuurd worden.  Maar de Raad van State heeft nu dus gezegd dat er instanties voor hun klaar staan als zij terugkeren.
Het volledige vonnis in de zaak Howick en Lili

HERENIGING

Een deskundige van de Raad voor de Kinderbescherming zei eerder dat het beter is als de kinderen voorlopig in Nederland blijven. "Het uitgangspunt is hereniging. Maar omdat moeder nu niet in staat is voor haar kinderen te zorgen, is het beter als ze hier blijven."
Lili en Howick gaven eerder aan dat ze graag bij hun moeder willen zijn. Maar dan moet hun terugkeer wel goed geregeld zijn.

ASIEL

Howick en Lili kwamen tien jaar geleden met hun moeder naar Nederland. De broer en zus waren toen twee en drie jaar oud. Hun moeder probeerde jarenlang een verblijfsvergunning te krijgen, maar zonder resultaat.
Vorig jaar werd bepaald dat het gezin mocht worden uitgezet. De moeder vertrok ook daadwerkelijk, in augustus, maar haar kinderen bleven. Zij wonen nu nog bij een bevriend gezin in Amersfoort.
Verslaggever Mark van der Wel over de zaak Lili en Howick.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.