Utrechter verdedigt wereldtitel Stratego: "Het wordt lastig, maar ik ga m'n best doen!"

Wereldkampioen Stratego Anjo Travaille uit Utrecht
Wereldkampioen Stratego Anjo Travaille uit Utrecht © RTV Utrecht
UTRECHT - Een bord, 80 speelstukken, en één doel: het bemachtigen van de vlag van de tegenstander. Dat is Stratego. Het wereldkampioenschap van het fameuze bordspel wordt dit jaar in Nederland gehouden, in Naarden, en de titelverdediger is Anjo Travaille uit Utrecht.
"Het spel is een combinatie van memory, schaken en poker", legt Travaille uit. "Memory omdat je de natuurlijk de stukken moet onthouden, schaken vanwege het positiespel en poker omdat je goed moet kunnen bluffen en je moet kunnen doorzien wanneer iemand anders bluft. Daarnaast moet je je kansen inschatten."

40 JAAR

Titelverdediger Travaille is al jaren een fervent Strategospeler. Op zijn achtste begon hij ermee en sindsdien heeft het spel hem niet meer losgelaten. "Ik speel het bijna 40 jaar nu. Op een gegeven moment ging ik bij een club spelen en deed ik mee met een competitie en dan gaat je niveau heel snel omhoog."
Voor sommigen mag Stratego dan gewoon het zoveelste gezelschapsspelletje zijn, voor Travaille is het meer dan dat. Er zijn tal van vergelijkingen te trekken met het echte leven, meent hij.
"Bij Stratego leer je hoe je je doelen kunt bereiken op een snelle en efficiënte manier. Ik ben zelf actief in de politiek, voor de Partij voor de Dieren, en daarbij moet je steeds inschattingen maken van kansen en mogelijkheden. En daar zit af en toe ook wel eens een bommetje bij die je onschadelijk moet maken."
Het spel is een combinatie van memory, schaken en poker
wereldkampioen Stratego

EERVOLLE TITEL

Vanmiddag werd het startschot gegeven voor het wereldkampioenschap Stratego in het Vestingmuseum in Naarden-Vesting. Spelers vanuit de hele wereld strijden daar om de wereldtitel. "Dat is een zeer eervolle titel waar een heleboel mensen vrolijk van zouden worden", zegt organisator Tim Slagboom.
Zenuwachtig is de Utrechtse titelverdediger Anjo Travaille vandaag nog niet echt. Er wordt eerst een andere versie van Stratego gespeeld, met maar acht stukken, maar morgen, als het klassieke spel op het programma staat, neemt de spanning ongetwijfeld toe. "Dit is het moeilijkste toernooi dat er is. Dus het wordt lastig, maar ik ga m'n best doen!"
WK Stratego in Naarden, kampioen uit Utrecht doet mee

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.