Huizen steeds meer waard: flinke stijging in Utrecht maar De Bilt blijft koploper

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De gemiddelde waarde van huizen is voor het derde jaar op rij gestegen. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning is 230.000 euro.
Dat is 6,5 procent meer dan een jaar geleden, meldt het CBS. In deze regio steeg de woningwaarde het meest in de stad Utrecht.
Een huis in Utrecht is gemiddeld 11,5 procent meer waard in vergelijking met een jaar eerder. De gemiddelde WOZ-waarde is er volgens het CBS 262.000 euro.

DE BILT IS KOPLOPER

De stad kent absoluut niet de hoogste gemiddelde woningwaarde in deze provincie. Koploper is De Bilt met een gemiddelde WOZ-waarde van 359.000 euro. De Utrechtse Heuvelrug volgt met een gemiddelde woningwaarde van 331.000 euro.
Eemnes en De Ronde Venen delen met 322.000 euro de derde plaats en Bunnik staat op de vijfde plek met een gemiddelde woningwaarde van 319.000 euro. Onderaan de lijst staan Nieuwegein (214.000), Veenendaal (218.000), Vianen (229.000) en IJsselstein (249.000).

GROOTSTE STIJGING IN AMSTERDAM

Volgens het CBS stegen de waardes van woningen vooral in Amsterdam. Daar groeide de gemiddelde WOZ-waarde met ruim 17 procent. Als je kijkt naar de afgelopen vijf jaar, gaat het zelfs om bijna 48 procent.
Ook de buurgemeenten van Amsterdam zagen de gemiddelde woningwaarde fors toenemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Amstelveen (15,5 procent), Ouder-Amstel (14,4 procent) en Haarlem (14 procent).
In Bloemendaal en Blaricum staan gemiddeld de duurste huizen. In Bloemendaal is de gemiddelde woningwaarde zelfs 637.000 euro.
WOZ-WAARDE
De gemiddelde woningwaarde ligt op dit moment iets lager dan de gemiddelde verkoopprijs van huizen. Dat komt doordat bij het bepalen van de WOZ-waarde op 1 januari, gekeken wordt naar de vastgestelde waarde van 1 januari het jaar ervoor. De WOZ-waarde heeft dus een jaar vertraging ten opzichte van de veranderingen in de huizenprijzen.
Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt uitgegaan van het bedrag dat de woning zou opbrengen als het op de peildatum van 1 januari in het jaar ervoor verkocht zou worden. Bij de taxatie wordt gebruik gemaakt van vergelijkbare woningen in de buurt die verkocht zijn.
Gemeenten en het waterschap gebruiken de WOZ-waarde om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.