RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Dierenpark Amersfoort krijgt aseksuele flamingo's toch aan het broeden

1/2
AMERSFOORT - De ooievaar lijkt binnenkort een bezoek te brengen aan de flamingo's in Dierenpark Amersfoort. Daar is vanochtend een ei in een nest ontdekt. Tot grote vreugde van de verzorgers, want de flamingo's staan bekend om hun laksheid in de voortplanting.

De kolonie in het Dierenpark telt zo'n zestig Chileense flamingo's. Toch zijn er in 2012 voor het laatst jonkies uitgekomen in Amersfoort, aldus hoofdverzorger Willem Verdonck. Om de komst van nageslacht te stimuleren heeft de dierentuin dit jaar onder meer een kalk-ei neergelegd. Met succes, zo lijkt het.

Voordat er een jonge flamingo komt moeten er een hoop stappen worden genomen, legt Verdonck uit. "Vaak haakten ze halverwege af. Dan was er wel baltsgedrag, waren ze met koppeltjes bezig en was er een beetje verliefdheid. Maar als ze dan een nest moesten gaan bouwen of een ei leggen, dan stopten ze."

Vandaar de juich-stemming rondom het vruchtbare flamingo-koppel. "Het is nog maar fase 1, maar deze fase hebben we al een tijd niet meer bereikt", aldus Verdonck. "We zitten nu nog met een hoop vragen: of het ei bevrucht is, of ze goed blijven broeden, of het ei goed uit gaat komen. We zijn nog niet bij een jonge flamingo die fijn naast zijn ouders in de groep staat, maar dit is voor ons al een heel unieke gebeurtenis."

Gemiddeld zitten flamingo's een kleine dertig dagen in het ei. Als alles goed gaat zouden er dus tegen het eind van september beschuit met roze muisjes gegeten kunnen worden in het Dierenpark.

Flamingo-ei gevonden in Dierenpark Amersfoort


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht