Vliegbasis Soesterberg komt dit weekend weer tot leven

© RTV Utrecht
SOESTERBERG - In Soesterberg wordt momenteel hard gewerkt aan de Luchtvaartdagen die morgen van start gaan. Bij het Nationaal Militair Museum zijn dit weekend twintig bijzondere vliegtuigen te bewonderen.
In het Nationaal Militair Museum zijn veel bijzondere vliegtuigen bewaard gebleven. "Een deel daarvan past maar in het museum, de rest staat te wachten op een moment om naar buiten te komen. Dat moment is nu aangebroken", vertelt Jeroen Klaphake van het museum.
"De vliegbasis heeft honderd jaar bestaan, maar is sinds 2008 niet meer actief. Op deze manier brengen we de vliegbasis weer tot leven door herinneringen op te halen uit die tijd."

VELDLEEUWERIK

Oorspronkelijk wilde het museum de vliegtuigen niet alleen op de grond laten zien, maar ook in de lucht. Maar Utrechts Landschap tekende bezwaar aan omdat het evenement plaatsvindt in het broedseizoen van een bedreigde vogelsoort.
"Op basis van een ecologische toets hebben we geen toestemming verleend, want in deze periode is de veldleeuwerik bezig met het grootbrengen van het vierde legsel", legt Kim Slaats van Utrechts Landschap uit. "De veldleeuwerik staat op de rode lijst (van bedreigde Nederlandse broedvogels, red.). Sinds de jaren zestig is deze vogel met 95 procent in populatie gedaald."

TOENAME BROEDPAARTJES

Het gaat dus niet zo goed met de leeuwerik in Nederland. Maar de omgeving van het Nationaal Militair Museum vormt een positieve uitzondering. "Sinds de vliegtuigen zijn vertrokken, is het aantal broedparen in de omgeving toegenomen. Momenteel worden er zo'n tweehonderd broedpaartjes per jaar geteld, wat een hoge dichtheid is voor Nederland."
Het Nationaal Militair Museum was niet blij met het besluit, maar gaat het komend weekend op andere manieren aandacht vragen voor de oude vliegtuigen. "Wij willen het verhaal en het belang van de krijgsmacht vertellen en dat doen we door mensen te laten zien hoe het werkt. We gaan niet de lucht in, maar we kunnen wel laten zien hoe groot en bijzonder die toestellen zijn en welke technologie er achter zit."
De luchtvaartdagen zijn komend weekend tussen 10 en 17.00 uur te bezoeken op de oude vliegbasis in Soesterberg. Het museum rekent op 3000 tot 4000 bezoekers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.