Lili en Howick waarschijnlijk al snel het land uit

© Defence for Children (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - De Armeense kinderen Lili en Howick uit Amersfoort moeten waarschijnlijk al op korte termijn weg uit Nederland. Hun advocaat Patricia Scholtes heeft begin volgende week een gesprek hierover met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) van het ministerie van Justitie. De dienst heeft vrijdag zelf aangegeven in te zetten op een zo spoedig mogelijke hereniging met de moeder, die vorig jaar al naar Armenië is uitgezet.
Volgens de raadsvrouw zullen ze met het vliegtuig naar de Armeense hoofdstad Jerevan gaan. Ze gaat er in ieder geval van uit dat de kinderen nog de tijd krijgen om afscheid te nemen.
Scholtes heeft vrijdagmiddag na de uitspraak van de Raad van State de kinderen nog niet gesproken, maar wel de moeder. Ze zou erg emotioneel zijn. "Het is een kromme situatie: zij mist haar kinderen heel erg, maar het probleem is dat ze zich machteloos voelt tegenover haar kinderen. Ze wil het beste voor hen, maar dat gaat niet'', aldus Scholtes.
Lili (12) en Howick (13) zijn "vreselijk aangeslagen'' door de definitieve afwijzing van hun asielaanvraag door de Raad van State. "Ze wisten dat het beide kanten op kon, maar hebben tot het laatste toe hoop gehad'', zegt Esther van Dijken, die in nauw contact met de familie staat en de kinderen ook na de uitspraak heeft gesproken.

ONBEGRIJPELIJK

Ook advocaat Scholtes vindt de uitspraak "onbegrijpelijk". Volgens haar is er nog niets geregeld in Armenië om de kinderen na terugkeer op te vangen. "Er is geen woning en er is geen school geregeld. Dat betekent dat ze eerst naar een weeshuis gaan."
Scholtes is teleurgesteld en hoopte dat de rechter beter naar de belangen van de kinderen zou kijken. De afspraken die zouden zijn gemaakt voor de kinderen, zijn volgens Scholtes niet concreet. De moeder van de kinderen, die vorig jaar al uitgezet werd, zit nog steeds op een klein kamertje waar de kinderen niet bij kunnen wonen.

DEFENCE FOR CHILDREN

Defence for Children is "verbijsterd" over de uitspraak van de Raad van State. Vanochtend werd bekend dat de twee kinderen Nederland moeten verlaten en dat de staatsecretaris geen asielvergunning hoefde te verlenen.
"De rapporten van de anders zo gezaghebbende Raad voor de Kinderbescherming worden hier van tafel geveegd", laat de kinderrechtenorganisatie in een schriftelijke reactie weten. "En dat terwijl de Raad duidelijk heeft geconcludeerd dat uitzetting van Howick en Lili op dit moment niet verantwoord is."
Defence for Children doelt op de uitspraak van de Raad voor de Kinderbescherming, die de kinderen eerder onder toezicht plaatste. "Bij een Nederlands kind is het niet goed denkbaar dat de Raad op deze wijze wordt gepasseerd, maar wanneer het gaat om een kind zonder verblijfsvergunning in Nederland, dan kan dit opeens wel. Dat is een ongelijke behandeling op grond van de verblijfsstatus van deze kinderen en een schending van hun rechten."

RAAD VAN STATE

De uitspraak van vandaag is een reactie op een eerdere uitspraak van de rechtbank in Utrecht. Die zei dat bij de beoordeling van de asielaanvraag de voorwaarden van de Kinderbescherming ten onrechte zijn genegeerd. De staatssecretaris ging tegen die uitspraak in beroep. De Raad van State geeft de bewindvoerder dus nu gelijk.
Defence for Children benadrukt de leefomstandigheden in Armenië en haalt daarbij een onderzoek van de Universiteit Groningen aan. "Daaruit blijkt dat de leefomstandigheden van de uitgezette gezinnen in Armenië slecht zijn", aldus de kinderrechtenorganisatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.