Brandbrief over dassenverhuizing in Soesterberg

© Google Satelliet
SOESTERBERG - Boosheid in Soesterberg over de verhuizing van dassen. Omwonenden van Landgoed Oude Tempel hebben vandaag een brief gekregen waarin staat dat er maandag met de werkzaamheden wordt begonnen.
De dassen die op het landgoed wonen moeten wijken voor de komst van een nieuwbouwwijk, maar volgens drie lokale partijen is dit te voorbarig. Tegen de nieuwbouwplannen lopen namelijk nog verschillende procedures bij de Raad van State.
De lokale partijen Partij Ons Soesterberg (POS), GroenLinks en Democraten Soest Natuurlijk (DSN) hebben daarom vandaag een brandbrief gestuurd aan het college. Hierin vragen de partijen de werkzaamheden op het landgoed direct te staken.

BRIEF

In de brief aan de omwonenden wordt uitgelegd dat een deel van de achtertuin van Landgoed Oude Tempel vanaf maandag niet meer te betreden is. Dit is nodig om de verhuizing van de dassen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk stress te laten verlopen.
POS, GroenLinks en DSN zijn zijn het niet eens met de timing van deze brief. Het is volgens hen niet alleen voorbarig om nu al te beginnen met de verhuizing van de dassen, ze vinden de brief ook erg laat. "Omwonenden krijgen pas op vrijdag een brief, dat er op maandag gestart wordt", legt Gerben Stormbroek van POS uit.

NIEUWBOUW

Vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de nieuwbouwplannen voor Landgoed Oude Tempel. In de achtertuin van het oude landhuis komen 230 tot 300 woningen.
Een groep inwoners van Soesterberg startte destijds een petitie tegen deze plannen. Ze willen het bos en de natuur graag behouden voor het dorp. Toen de gemeenteraad toch instemde met de plannen was dit voor een aantal inwoners van Soesterberg de reden om een nieuwe politieke partij te starten: POS. Die partij zit sinds de laatste verkiezingen met één zetel in de raad.

DASSEN

De dassen die op dit moment op het landgoed wonen worden al langere tijd met camera's in de gaten gehouden. Stichting Das&Boom is ingeschakeld om de dieren te verhuizen naar Achterberg, in de gemeente Rhenen. Daar is een kunstburcht voor de dassen ingericht.
Het vangen van de dassen is echter een lastige klus. Er zal eerst een hekwerk gebouwd moeten worden rondom de dassenburcht en zelfs daarna zou het, volgens Das&Boom nog maanden kunnen duren voordat de dieren zich laten vangen.

WETHOUDER

POS, GroenLinks en DSN willen dat het college de werkzaamheden direct staakt. Als de woonwijk toch niet gebouwd mag worden, zijn de dassen volgens hen namelijk voor niets verhuisd. Maar daar is wethouder Nermina Kundic het niet mee eens. De dassen krijgen op hun nieuwe locatie namelijk een groter leefgebied.
Daarnaast zou het stilleggen van de voorbereidingen veel vertraging opleveren. "De verplaatsing is gebonden aan bepaalde jaargetijden. Het is dan ook niet mogelijk om dit traject nu te beëindigen", legt Kundíc uit. Als de dassen niet nu worden verplaatst, dan kan dat pas weer over een jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.