Brand in zorgcentrum Breukelen "ingrijpende gebeurtenis" voor bewoners

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
BREUKELEN - Het is een trieste aanblik in appartement 117 in woonzorgcentrum 't Heycop in Breukelen, waar eind juli brand is ontstaan. Overal staan verfspullen en ander gereedschap. De woning was volledig zwartgeblakerd. Nu niet meer, want de muren en plafonds zijn helemaal afgeschraapt.
"Het is helemaal casco. Daar heeft een wandje gestaan en daar ook. We gaan het helemaal opnieuw opbouwen." Directeur van woningbouwvereniging Bert van Rossum heeft al wekenlang iedere dag tientallen bouwvakkers rondlopen om alle schade te herstellen.
In appartement 117 ontstond de brand bij de motor van de zonwering. Het installatiebedrijf heeft per woning de zonwering gecontroleerd en de uitslag is net binnen. Van Rossum: "Bij een hele hoop is 'ie gewoon goed, maar bij een enkeling hangt er een kabeltje net iets te los. Dat wordt allemaal opgelost."
Alvast binnenkijken bij 't Heycop
Sinds vorige week vrijdag zijn de eerste bewoners weer terug. In de gangen staan nog versierde pilaren met ballonnen waarop de tekst 'welcome home' prijkt. Het is een ingrijpende gebeurtenis geweest, vertelt mevrouw van der Wiel.

EVACUATIE

Ze woont op de begane grond en vertelt emotioneel over het moment waarop ze hoorde dat ze weg moesten: "We werden opgevangen in een school. En daar zat ook een oude mevrouw van 90 jaar die eigenlijk graag op zichzelf is. En ik ging naar haar toe en ze vroeg of ik bij haar bleef." Samen met de 90-jarige buurvrouw logeert ze uiteindelijk in de buurt van haar zoon in Woerden.
In 't Heycop is het ook vandaag nog een komen en gaan van werklieden. De directuer sluit een grote investering in het pand niet uit. Want de deuren zouden best iets breder kunnen en ook is er niet genoeg plek voor scootmobielen. "We zien dat mensen langer zelfstandig wonen en de zorg die bewoners nodig hebben niet meer zo licht is als vroeger. Het zijn allemaal keuzes want de druk op verzorgingshuizen is ook enorm."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.