Scholen worstelen met lerarentekort bij start schooljaar: "Ik houd mijn hart vast"

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Voor veel scholieren is het vandaag de eerste schooldag. Spannend, maar spannend was het de afgelopen periode al voor de schoolbesturen. Want zij moesten alle zeilen bijzetten om ook in het nieuwe schooljaar een leerkracht te vinden voor elke klas.
"Wij hebben het net rond", zegt directeur Gert de Wit van de Sint Josephschool in Hooglanderveen. "Maar ik heb kennissen in andere delen van het land die ook in het onderwijs zitten. En daar is het gewoon niet rond. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat je op die manier het schooljaar moet starten."
Vorig jaar trok het kabinet honderden miljoenen euro's uit om de werkdruk in het onderwijs te verlagen. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) moet er zelfs nog meer geld bij. Maar het gebrek aan docenten laat zich niet alleen met geld oplossen, zegt de Wit. "De pabo's hebben te weinig aanwas om de tekorten op te vullen", zegt hij.

DOCENTEN WEGGEKAAPT

De tekorten zorgen er ook voor dat docenten worden 'weggekaapt'. "Op onze school zijn er zes van baan verwisseld", zegt De Wit. "En ik begrijp dat dat op heel veel scholen aan de orde is."
Ook Simone Bolhuis, zelf docent en betrokken bij PO in Actie, herkent dat beeld. Zij zegt dat docenten benaderd worden door bureaus om ergens anders te gaan werken. En dat is natuurlijk aantrekkelijk voor sommige leerkrachten. "Want dan kun je best wel een eisenpakket neerleggen", zegt Bolhuis.
Die gaten moeten ook weer opgevuld worden. En voor de kwaliteit van je onderwijs is het funest.
Simone Bolhuis - Docent en betrokken bij PO in Actie
Leuk voor de docent, zou je zeggen. Maar voor de scholen is het niet goed, vindt Bolhuis. "Die gaten moeten ook weer opgevuld worden. En voor de kwaliteit van je onderwijs is het funest."
Ook op haar eigen school ziet Bolhuis dat het lastig is om het rooster rond te krijgen. "Daar werk ik normaal gesproken drie dagen in de week. Maar ook bij ons is het lerarentekort aanwezig, dus daarom wordt het de komende tijd een dagje meer."

ZORGEN OVER KWALITEIT

Net als Bolhuis, maakt ook schooldirecteur Gert de Wit zich vooral zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. "We hebben een systeem opgetuigd binnen het passend onderwijs, waar we allerlei speciale zorg in de reguliere basisscholen bieden. Maar dat lukt niet meer als je niet voldoende personeel hebt. En dat staat echt te gebeuren momenteel. Ik houd m'n hart vast."
Ik houd m'n hart vast.
Schooldirecteur Gert de Wit
Vrijdag kondigde minister Slob maatregelen aan om het tekort aan te pakken. Hij wil regionale aanjagers inzetten om ervoor te zorgen dat scholen geen docenten bij elkaar wegkapen. Daarnaast zet de minister in op "onbenut potentieel". Dat zijn bijvoorbeeld studenten en onderwijsassistenten die de capaciteiten hebben om les te geven, maar dat nog niet doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.