Utrechter Travaille grijpt naast wereldtitel Stratego

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechter Anjo Travaille is er niet in geslaagd zijn wereldtitel Stratego te verdedigen. Bij de jeugd werd de titel wel binnengehaald door Thomas Geelhoed uit Houten, terwijl zijn broer Daniël (14) tweede werd.
Het kampioenschap dat dit weekend werd gehouden in Naarden-Vesting leverde vooral veel succes op voor Griekenland. Dat land won zondag de landencompetitie, terwijl de dag ervoor de Griek John Vandoros (20) al de zege had gegrepen in het individuele toernooi. Engeland werd tweede, voor Nederland.
"Het spel is een combinatie van memory, schaken en poker", zei titelverdediger Travaille eerder al tegen RTV Utrecht. "Memory omdat je de natuurlijk de stukken moet onthouden, schaken vanwege het positiespel en poker omdat je goed moet kunnen bluffen en je moet kunnen doorzien wanneer iemand anders bluft. Daarnaast moet je je kansen inschatten."
Hij was zelf naar eigen zeggen dit weekend "niet in goede doen" en werd ingehaald door de jeugd. "De hele top vijf was onder de 22." Ook de Grieken waren "gewoon heel goed", zegt Travaille, die uiteindelijk elfde werd.
De Utrechter geeft hoog op over het Strategotalent van jeugdwinnaar Geelhoed. "Hij is heel klein, maar hartstikke gehaaid. Hij heeft het spelletje enorm goed door. Als hij bij de senioren komt gaat hij zeker meedoen om de prijzen."
Het WK vond voor de vierde keer in Nederland plaats. Volgend jaar wordt waarschijnlijk België of Engeland gastheer. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Strategobond, Tim Slagboom, mag het bordspel zich verheugen in een groeiende populariteit. De Nederlandse bond heeft een paar honderd leden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.