Eddy Zoëy: 'Karmozijnrood weeskind', wat een naam voor een vlinder!

Eddy zoekt nachtvlinders.
Eddy zoekt nachtvlinders. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
LAGE VUURSCHE - Tijdens de warme zomeravonden is het goed nachtvlinders lokken. Eddy trekt eropuit met vlinderaars Violet Middelman, Remco Vos en Daniël Muilwijk. Aan de rand van het bos bij Lage Vuursche wordt een doek opgesteld met twee speciale lampen die de vlinders naar het licht op het doek moeten lokken. Waarom vlinders dat doen is trouwens nog een raadsel. In de buurt worden er bomen ingesmeerd met een plakkerig zoet mengsel van wijn, stroop en oud fruit. Dat vinden vlinders heerlijk en op deze manier, als ze lekker aan het eten zijn, kun je ze goed bestuderen.

LOKKEN

Het vlinders lokken dat Violet en Remco doen vergt wel wat tijd, geduld en nachten wakker blijven. Vanaf het begin van de avond tot vaak diep in de nacht worden er vlinders gelokt. Violet: "Het is niet alleen wachten tot wat er komt. Het is ook het op de foto zetten, invoeren, naar waarneming.nl sturen en alle gegevens sturen naar alle verschillende beheerders. Ja, dat is een hoop werk!"

DAG VERSUS NACHTVLINDERS

Van de 2400 soorten vlinders die er in Nederland leven zijn er maar 53 dagvlinders en de rest zijn nachtvlinders. Eddy: "Bij mijn weten zijn nachtvlinders minder uitbundig gekleurd dan de dagvlinders." Een verschil is ook dat dagvlinders overdag vliegen en nachtvlinders 's nachts. Maar dat is niet helemaal waar, want er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen: de dagactieve nachtvlinders. Het grootste verschil tussen de soorten is dat bij dagvlinder de antennes in een knopje uitlopen terwijl dat bij de nachtvlinders niet het geval is. Hun sprieten lopen soms zelfs in een waaiervorm uit.
De buxusmot is een prachtige vlinder!
Violet Middelman

DROOGTE

Eddy vraagt zich af of de wekenlange droogte invloed heeft op de vlinderstand. Violet: "Ik denk dat het per soort wisselt. Als je nu kijkt naar de rupsen die van deze heide moeten leven dan besef je dat er niks te vreten voor ze is. In de extreem droge zomer van 1976 bleek dat de algemene soorten zich redelijk snel herstelden maar de zeldzame soorten niet. Het is dus afwachten."

BUXUSMOT

De laatse tijd wordt er veel gesproken over de uit Azië afkomstige buxusmot. Voor tuinliefhebbers met buxussen zijn deze nachtvlinders slecht nieuws. De rupsen van de mot tasten alle buxusplanten aan waarna deze dood gaan. Violet: "Hoe erg is dat eigenlijk? De Buxus is een saaie struik en buxusmotten zijn vlinders met mooie rupsen. Laat maar komen. Uiteindelijk is er geen buxus meer over en zal de buxusmot vanzelf uitsterven."
Buxusmot
Buxusmot © Remco Vos

KARMOZIJN ROOD WEESKIND

Dat nachtvlinders ook prachtige kleuren kunnen hebben, ontdekt Eddy als hij op een van de met stroop ingesmeerde bomen een karmozijn rood weeskind ontdekt. Wanneer deze zijn bruingrijze vleugels openspert worden daaronder prachtig rode kleuren zichtbaar.
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: Nachtvlinders lokken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.