ISO: "Studenten met grote studieschuld komen nauwelijks aan koophuis"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het nieuwe leenstelsel zorgt voor grote problemen voor afgestudeerden die een huis willen kopen. Dat zegt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in Utrecht. Wie een flinke studieschuld heeft opgebouwd, komt niet of nauwelijks in aanmerking voor een hypotheek, zegt ISO.
Dat studieschuld van grote invloed is op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek blijkt uit een inventarisatie onder de vijf grootste Nederlandse hypotheekverstrekkers. Hoewel de regels zijn versoepeld sinds de invoering van het sociaal leenstelsel, is daar volgens het ISO bij hypotheekverstrekkers weinig van te merken.
Lenen in het sociale leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning
ISO

OPEN KAART

Aan de vooravond van het nieuwe collegejaar zal de minister open kaart moeten spelen met studenten. Lenen in het sociale leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning'', aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink.
"DUO faalt in het vervullen van haar basistaak, als zij de consequenties van lenen verzwijgt", zegt Van den Brink. "Als je 200 euro leent van een vriend, dan bespreek je de voorwaarden en consequenties ook.'' DUO regelt studiefinanciering voor studenten en scholieren en de inkomens van leraren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.