Winkelcentrum Lunetten doelwit van criminelen; drie kraken in een weekend

De dieven probeerden via de achterkant binnen te dringen
De dieven probeerden via de achterkant binnen te dringen © RTV Utrecht
UTRECHT - In twee dagen tijd zijn drie winkels in winkelcentrum Lunetten het slachtoffer geweest van het dievengilde. Ze probeerden binnen te komen bij de Bruna en de Trekpleister. Ook het Lunetwerkcafé was doelwit; de enige zaak waar de dieven ook buit hebben gemaakt.
De grootste schade heeft de Bruna. Met een auto is ingereden op de achtergevel van de winkel. Ze probeerden zo binnen te komen, maar het lukte de daders niet om door het stalen beveiligingshek te breken.
De tekst gaat verder onder de foto.
De auto waarmee de ramkraak is gepleegd op het Brunafiliaal
De auto waarmee de ramkraak is gepleegd op het Brunafiliaal © RTV Utrecht / Ingezonden foto
"De schade is groot", zegt Riek Verboom. Met haar man runt ze winkel aan de Zevenwouden. "Wij stonden hier vannacht al. De schade loopt in de tienduizenden euro's. De muren zijn ontzet, de meterkast is ontzet. Het is een grote puinhoop hier."
Een buurtbewoner zegt: "De auto is maar liefst acht keer tegen de gevel gereden. Achteruit."

SLIJPTOL

Door de klap konden de eigenaren hun eigen zaak niet in. "We hebben meerdere slotenmakers gebeld, maar die kwamen allemaal niet. Uiteindelijk is mijn man zelf aan de slag gegaan met een slijptol om binnen te komen."
Volgens Verboom heeft de politie beeld veilig gesteld van een bewakingscamera's. Zelf weet ze daardoor dat het om drie daders gaat. "Een probeerde met de auto naar binnen te komen. Toen dat niet lukte, zijn ze met zijn drieën op twee scooters gevlucht. Ja, er is aangifte gedaan." Volgens de politie gaat het mogelijk om drie personen. De recherche onderzoekt de zaak en heeft de auto in beslag genomen. Die blijkt te zijn gestolen in Utrecht.

NIET DE EERSTE KEER

"Zaterdag was de Trekpleister even verderop al het doelwit", vervolgt Verboom. "Dat was geen ramkraak, maar toen ik daar vannacht even ging kijken, lag het glas nog op de grond.
De tekst gaat verder onder de foto.
Ook bij de Trekpleister hebben dieven dit weekend geprobeerd binnen te komen
Ook bij de Trekpleister hebben dieven dit weekend geprobeerd binnen te komen © RTV Utrecht
Bij Lunetwerkcafé, ook in het winkelcentrum, is het criminelen afgelopen nacht wel gelukt om binnen te komen. Ze hebben daar de kassa en een laptop meegenomen.
En in hetzelfde winkelcentrum was ook de brillenzaak meerdere keren het doelwit van dieven. Verboom van de Bruna legt nu de nadruk op haar eigen zaak. Maar daarna wil ze wel in gesprek met de gemeente. "Ja, absoluut. Er zal echt wat moeten gebeuren."

REACTIE GEMEENTE

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat aan RTV Utrecht weten dat ze in gesprek gaan met de winkeliers, om te kijken wat er gedaan kan worden tegen de diefstallen. "Je kunt hier een aantal dingen tegen doen. Het toezicht verhogen, dat hebben we gedaan. En we hebben al plantenbakken, prullenbakken en paaltjes geplaatst om ramkraken tegen te gaan. We moeten kijken of er nog meer opties zijn."
De aantrekkelijkheid van het winkelcentrum mag niet lijden onder de mogelijke veiligheidsmaatregelen, aldus de woordvoerder. "Het moet er wel een beetje leuk uit blijven zien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.