RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurlijk Zoëy: Zeldzame glansschroeforchidee in Vijfheerenlanden

1/4
VIJFHEERENLANDEN - De komst van een nieuw stuk provincie Utrecht betekent ook nieuwe natuur. Krijgen we er nieuwe planten- en diersoorten bij? Eddy trekt er met boswachter Ren Garskamp op uit in de Zouweboezem. Een prachtignatuurgebied vlakbij Ameide.

PURPERREIGER
In de Zouweboezem broedtieder jaarde grootste kolonie purperreigers van ons land. Aan het einde van de zomer zijn alle 147 nesten al leeg maar Eddy en Ren hopen nog wel een aantal reigers te vinden op de graslanden. Purperreigers zijn zoals de naam doet vermoeden een beetje purper van kleur, daarnaast zijn ze kleiner en slanker dan de bekende blauwe reiger. Eddy: "Ze zijn in de vlucht te onderscheiden van de blauwe reiger omdat de blauwe reiger meestal vliegt met de tenen bij elkaar. De purperreiger vliegt met de tenen bij elkaar."

Eddy en Ren vinden een restje rivierkreeft


PLUKPAAL
Tijdens het speuren naar de purperreiger komen de mannen nog van alles tegen waaronder jonge padden, een kleine vuurvlinder en een restant van een Amerikaanse rivierkreeft dat bovenop een plukpaal ligt. Dit zijn paaltjes in het landschap waarop een roofvogel zijn prooi verorberd.

ZWANENBLOEM
Langs de oever van een sloot ontdekken Eddy en Reneenzeldzamebloem. Ren: "De zwanenbloem is een oeverplant die het jarenlang slecht heeft gedaan doorsloten teveel leeg te halen. Nu doen we dat wat meer met beleid en je ziet dat de bloem weer terugkomt." De bloem heet zwanenbloem omdat de stampers een vorm hebben die sterk lijkt op sierlijke zwaantjes.

 Glansschroeforchidee Glansschroeforchidee | Foto: Dick Kerkhof

AMERIKAANSE GLANSSCHROEFORCHIDEE
Voorhet komend voorjaar belooft Renaan Eddy nog een andere bijzondere bloemensoort. Een bijzondere exoot die helemaal uit Amerika is komen overwaaien: de Amerikaanse glansschroeforchidee. Een heel klein bloempje dat per toeval in de uiterwaarden is ontdekt en het op onbemest land goed doet. Rene: "Het zaad van deze orchidee is zo licht dat het helemaal vanuit Amerika hier terechtgekomen is."Natuurlijk Zoy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Natuurlijk Zoy: Vijfherenlanden


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -