Natuurlijk Zoëy: Zeldzame glansschroeforchidee in Vijfheerenlanden

Eddy Zoëy in Vijfheerenlanden.
Eddy Zoëy in Vijfheerenlanden. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
VIJFHEERENLANDEN - De komst van een nieuw stuk provincie Utrecht betekent ook nieuwe natuur. Krijgen we er nieuwe planten- en diersoorten bij? Eddy trekt er met boswachter René Garskamp op uit in de Zouweboezem. Een prachtig natuurgebied vlakbij Ameide.

PURPERREIGER

In de Zouweboezem broedt ieder jaar de grootste kolonie purperreigers van ons land. Aan het einde van de zomer zijn alle 147 nesten al leeg maar Eddy en René hopen nog wel een aantal reigers te vinden op de graslanden. Purperreigers zijn zoals de naam doet vermoeden een beetje purper van kleur, daarnaast zijn ze kleiner en slanker dan de bekende blauwe reiger. Eddy: "Ze zijn in de vlucht te onderscheiden van de blauwe reiger omdat de blauwe reiger meestal vliegt met de tenen bij elkaar. De purperreiger vliegt met de tenen bij elkaar."
Eddy en René vinden een restje rivierkreeft

PLUKPAAL

Tijdens het speuren naar de purperreiger komen de mannen nog van alles tegen waaronder jonge padden, een kleine vuurvlinder en een restant van een Amerikaanse rivierkreeft dat bovenop een plukpaal ligt. Dit zijn paaltjes in het landschap waarop een roofvogel zijn prooi verorberd.

ZWANENBLOEM

Langs de oever van een sloot ontdekken Eddy en René een zeldzame bloem. René: "De zwanenbloem is een oeverplant die het jarenlang slecht heeft gedaan door sloten teveel leeg te halen. Nu doen we dat wat meer met beleid en je ziet dat de bloem weer terugkomt." De bloem heet zwanenbloem omdat de stampers een vorm hebben die sterk lijkt op sierlijke zwaantjes.
Glansschroeforchidee
Glansschroeforchidee © Dick Kerkhof

AMERIKAANSE GLANSSCHROEFORCHIDEE

Voor het komend voorjaar belooft René aan Eddy nog een andere bijzondere bloemensoort. Een bijzondere exoot die helemaal uit Amerika is komen overwaaien: de Amerikaanse glansschroeforchidee. Een heel klein bloempje dat per toeval in de uiterwaarden is ontdekt en het op onbemest land goed doet. Rene: "Het zaad van deze orchidee is zo licht dat het helemaal vanuit Amerika hier terechtgekomen is."
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: Vijfherenlanden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.